FIBA promo spot, Srbija bez Kosova
Screenshot
FIBA promo spot, Srbija bez Kosova

Screenshot

FIBA promo spot, Srbija bez Kosova, Foto: Screenshot

Promotivni spot FIBA za Evropsko prvenstvo za žene u Srbiji i Letoniji, koji je sinoć emitovan na RTS, a na kome se vidi mapa naše zemlje bez Kosova i Metohije, digao je popriličnu prašinu!

Svetska košarkaška organizacija priznala je Kosovo još 2015. godine, pa i nije iznenađenje što su u spot stavili mapu Srbije bez naše južne pokrajine, ali čudi što je emitovan na Javnom servisu.

Srbija - Belorusija, Nevena Jovanović

kss.rs

Takođe, postavlja se i pitanje da li je naš Košarkaški savez mogao da utiče na FIBA da se pronađe drugačije rešenje za promotivni video-materijal i da se izbegne ubacivanje mape pošto je tema izuzetno osetljiva.

Iz RTS za Kurir kažu da je paket špica i džinglova stigao iz FIBA. Dodaju da imaju obavezu da emituju spot koji su dobili, ali da su zbog sporne mape odlučili da se više to ne emituje.

Srbija - Belorusija, Sonja Petrović

kss.rs

"Emiteri su u obavezi da emituju samo taj promo-materijal, ali RTS neće emitovati materijale u kojima se nalazi mapa Srbije bez teritorije Kosova i Metohije. Materijal u kome su predstavljeni gradovi domaćini Evropskog prvenstva u košarci se inače nalaze i na zvaničnom FIBA sajtu. U prenosu utakmice između Srbije i Belorusije, zbog nestanka struje u Zrenjaninu, više puta je došlo do prekida u dostavi signala od španske produkcije, koja proizvodi i prosleđuje signal Evroviziji i svim emiterima, a koju je angažovala FIBA. Tokom tih prekida, greškom je emitovan jedan kadar promo-materijala u kome se videla grafika Srbije bez Kosova i Metohije", saopštila je PR služba RTS.

U međuvremenu, video je skinut sa oficijelnog YouTube kanala FIBA.

PROČITAJTE JOŠ: