Nikola Jokić
AP
Nikola Jokić

AP

Nikola Jokić, Foto: AP

Nikola Jokić MVP! U domenu teorije ili je tako nešto zaista moguće? Naravno, svi ljubitelji dobre košarke u Srbiji bi voleli da vide našeg čoveka kao MVP-a, međutim, to baš i nije toliko realno, ma kakve partije pružao Somborac u Denveru.

Takvog mišljenja je Miroslav Muta Nikolić, koji od sveg srca želi Nikoli prestižno priznanje, ali je istovremeno i realan.

Miroslav Muta Nikolić

M. Metlaš

Miroslav Muta Nikolić, Foto: M. Metlaš

- Mislim da nije moguće da Nikola dobije titulu MVP-a. Zašto nije moguće? On je dobar dečko, pametan u igri. Ima glavu za košarku, možda je malo sporiji, ali sve to nadoknađuje pameću. Zna, poznaje košarku, voli sve. Zato igra odlično - kaže Muta za „Alo!“.

Ipak, ako bi se uopšte biralo, recimo, između njega i Lebrona Džejmsa, dileme ne bi bilo za Amere.

- Lebron i on su dva različita igrača. Lebron je ubica. Trči odbranu i igra napad. Kao nekad, kad smo upoređivali Medžika Džonsona i Majkla Džordana. Džordan je uvek imao prednost nad Medžikom. Individualno je mnogo sposobniji. Isto kao Lebron i naš Jokić. Ja bih voleo da Jokić dobije priznanje, volim ga kao igrača, ali to su dva različita profila - dodaje on.

Adetokumbo prvi favorit

Sajt „basketball-reference.com“, koji prati trku za MVP-a kroz statistiku, najveće šanse za prestižnu nagradu daje Janisu Adetokumbo. Grk iz Milvokija igra sjajno i prema proceni sajta ima 40,8 odsto šanse da bude MVP (prosečno 26,3 poena, uz 12,6 skokova i 6,1 asistencijom). Sledeći je Džejms Harden iz Hjustona, kome se daje 14,7 odsto šanse. Recimo, Durent ima svega 7,3, Pol Džordž 5,1, naš Jokić je na osmom mestu sa 4,7 odsto, a na 10. mestu je Lebron, sa svega 3,5 procenata.

Jasno je zbog čega bi se Ameri opredelili za Lebrona.

- Atraktivniji je za publiku. Tamo je pravilo da moraš da daš trojku sa 10 metara i da zakucaš, to je američka škola. Mi smo pametniji igrači, imamo žicu... Ali i da Lebron ima lošiju statistiku od Jokića, oni bi izabrali njega. Američka publika voli cirkus, zabavu, šutiranje sa 80 metara. Kao Stef Kari. Sve je zabava. Takva su i pravila. Oni dođu porodično na utakmicu, jedu, piju, zabavljaju se, vole brzinu. Nema tu razmišljanja. U tom smislu, Nikola nije po njihovom ukusu, ali je pametniji od njih - zaključio je Nikolić.