Milan Mačvan
M. Metlaš
Milan Mačvan

M. Metlaš

Milan Mačvan, Foto: M. Metlaš

Takav je Milan Mačvan. Pozitivan, mentalno jak, uvek optimističan, pa mu ni druga povreda kolena u vrlo kratkom vremenskom periodu ne može ništa. Jeste, odvojila ga je od terena, i to na nekoliko meseci, ali on zna da će se vratiti još jači. I psihički i fizički.

Reprezentativac Srbije svakodnevno naporno radi, trenira dva puta na dan, ide na terapiju i nada se skorom povratku na teren. A kad se to dogodi, bivši prvotimac Partizana potajno priželjkuje ponovno oblačenje nacionalnog dresa.

Nemam strpljenje da budem trener

Vreme dok je odsutan s terena Milan Mačvan koristi da gleda što više utakmica, ali ne razmišlja o tome da košarku počne da posmatra kroz prizmu trenera.

- Ne vidim sebe kao trenera. Nisam dovoljno strpljiv za taj posao i ne bih imao razumevanja za igrače. Ali sigurno ću ostati u košarci, na koji način i u kojoj formi, to još ne znam. Trudim se da održim što više kontakata i kad završim karijeru, a mislim da se to neće dogoditi još tri-četiri godine, onda ću razmišljati o tome - kaže Mačvan.

- Od povrede i operacije kolena su prošla četiri meseca i osećam se veoma dobro. Prvobitna prognoza je bila da ću se na teren vratiti za deset do 12 meseci, ali poslednje kontrole govore da bih već u aprilu ili maju mogao da se vratim obavezama, i to u punom intenzitetu. To mi pumpa adrenalin i vrlo sam uzbuđen - kaže Mačvan i nastavlja:

Milan Mačvan

M. Metlaš

Milan Mačvan, Foto: M. Metlaš

- Međutim, nisam više mlad, ovo mi je druga ovakva povreda i znam da ne smem da žurim. Prošli put sam malo požurio, a sada se to neće dogoditi. U dobrim sam rukama, treniram u „Fizio timu“, gde imam sve potrebne uslove za rad. U dobrim sam rukama trenera Filipa Volšeka i celog njegovog tima, tako da sigurno neću žuriti.

Mačvanu je, u odsustvu Miloša Teodosića, selektor Aleksandar Đorđević dodelio kapitensku traku, a upravo legendarni Sale daje veliku podršku Milanu da se što pre oporavi.

- Ne bih bio iskren kada bih rekao da ne maštam o tome da igram na Svetskom prvenstvu u Kini. Ipak, najmanje što želim je da neko ima pritisak kako treba da me pozove. Za tim nema potrebe. Na Mondobasket treba da ide najjači tim i najspremniji igrači. Selektor Đorđević to najbolje zna, a ja sam mu zahvalan što mi sve ovo vreme dok sam povređen daje podršku. To mi mnogo znači.

Jokara, izvini, Bogdan je moj favorit

Posle nekoliko godina pauze, košarkaški navijači u Srbiji ponovo se bude noću da bi gledali mečeve NBA lige, gde srpski košarkaši blistaju, a pre svih Nikola Jokić.

- Gledam i ja NBA ligu, volim Jokaru, ali neka se ne ljuti, moj favorit je Bogdan Bogdanović, a i nama Srbima je u tradiciji da navijamo za Sakramento. Pratim i sve ostale naše igrače, koji su fenomenalni i koriste svaki trenutak koji im se ukaže na terenu. Gledam i Partizan, čiji sam veliki navijač. Baš nedavno sam bio i na meču protiv Albe i nadam se da će se klub vratiti tamo gde mu je mesto.

Specifičnost SP u Kini biće ta što na njemu neće igrati evropski šampion Slovenija, koji nije uspeo da se plasira kroz famozne „prozore“.

Milan Mačvan

M. Metlaš

Milan Mačvan, Foto: M. Metlaš

- Mislim da su ti „prozori“ mnogo loša stvar. Selekcije nisu u najjačem sastavu, selektori imaju muke da za svako okupljanje uklapaju nove igrače, ali, s druge strane, razumem i klubove, koji hoće da zaštite svoje najskuplje i najbolje igrače. Trebalo bi naći neko bolje rešenje, jer ovo očigledno nije dobro - kaže Mačvan.