Marko Marinović
Blic Marko Metlas
Marko Marinović

Blic Marko Metlas

Marko Marinović, Foto: Blic Marko Metlas

Čačak je dao mnogo srpskoj i evropskoj košarci, Borac je pravi brend grada i zaslužuje da bude u društvu najboljih klubova regiona, kaže trener Marko Marinović, koji je posle 32 godine vratio ekipu na veliku scenu.

Čačani su u sezoni iza nas bili vodeći tim u ABA 2, a odlukom o prekidu sezone i proširenjem regionalone lige za dva mesta, Marinovićeva ekipa zajedno sa Splitom, našla se među 14 timova koji će se sledeće godine boriti za trofej na Jadranu.

"To je bila želja otkako sam se vratio u Čačak. Cilj mi je bio da vratim Borac tamo gde je bio i uvek je malo nedostajalo. Žao mi je što nisam uspeo kao igrač, ali i kao trener sam podjednako srećan. Drago mi je što se Borac posle 32 godine vratio na veliku scenu. I Borac i Split će biti pravo osveženje za ABA ligu. Treba da dođete u Čačak, da osetite kako ceo grad živi za Borac", rekao je Marinović na početku razgovora za Tanjug.

Kao i igračku karijeru, tako i trenersku, Marinović je počeo u rodnom gradu, a već u prvoj sezoni na poziciji trenera uspeo je da ostvari cilj koji je godinama bio nedostižan za čačanski klub.

Ekipa Borca u trenutku prekida sezone zbog korona virusa u drugoj ABA ligi imala je učinak od 20 trijufma i dva poraza, sedam pobeda više od drugoplasirnog Splita, a dominantni su bili u Košarkaškoj ligi Srbije (KLS) gde su blii vodeći sa skorom 23-3.

"Sve se to desilo veoma brzo i došao sam u situaciju da odmah iz patika pređem na klupu. Iskreno, pre početka sezone, mislim da niko nije verovao da ćemo dominirati i krivo mi što nismo na kraju to nismo krunisali. Ispalo je odlično po nas, mislim da smo zasluženo tu gde jesmo. Bilo je mnogo teško, momci su bili fenomenalni. Pokušao sam da ih uverim da treba da veruju u sebe i oni su to pokazali na terenu. Iz utakmice u utakmicu igrali smo sve bolje i u jednom trenutku smo tako dominantno završili na prvom mestu".

"Čačak je košarkaški grad. Temelje košarke su napravili Radmilo Mišović i mnoge druge legende, koje se podstakle da se u gradu uvek priča o košarci. Borac je brend ovog grada. Sigurno je da će se nešto promeniti, jer smo dugo čekali da dođemo u ovu situaciju, Znate koje smo sve igrače dali, najbolji trener Evrope (Željko Obradović prim.aut) je iz ovog grada...".

"U prethodne tri godine smo nekako stagnirali, nikako nismo uspevali da dođemo na veliku scenu. Sada smo tu i vraćaju se stare priče. U Čačku je teška publika, teško opraštaju, a sa druge strane to je i dobra publika. Čačak je bio jedan od "najvrelijih" terena u staroj Jugoslaviji. Nadam se da će ljudi to prepoznati i da će hala biti na svakoj utakmici ispunjena do poslednjeg mesta", kaže Marinović.

Trener koji ima 37 godina stalno ističe važnost razvijanja mladih igrača u košarkaškim centrima van Beograda.

"Nadam se da ćemo sada napraviti prekretnicu i da će mladi igrači iz okoline prepoznati da se dobro radi u Čačku. Ljudu nisu upoznati da mi jedini u Srbiji imamo halu koja služi samo za košarku, to je raritet. To su u regionu još dvorana u Splitu i Jazine u Zadru. Za napredak nekog mladog igrača nije potrebno ništa osim da imate salu i teretanu 24 sata sedam dana u nedelji i neke propratne stvari za koje se borimo. Ono što je glavno, došli smo do ciljanog ranga koji će nam omogućiti da mladi ne idu u Beograd, već da će probati da igraju u Čačku."

Najjači timovi regiona uveliko su počeli da sklapaju rostere za sezonu 2020/21, a Marinović navodi da čačanski tim u tom segmentu ne može da parira Mornaru, Cedeviti, Budućnosti, Megi...

"Igraćemo sa tim timovima u istom rangu, ali mi budžetski ne možemo nikako da se poredimo sa njima. Nadam se da će se pojaviti neki još veći sponzor. Nismo još u sitauciji da se toliko "otvaramo" za dovođenje nekih gotovih proizvoda. Moramo da poradimo na stvaranja mlađih igrača u Čačku. Igrači će morati da dođu željni dokazivanja. Probaćemo da u Borcu napravimo sistem kakav imaju FMP i Mega".

Bivši plejmejker FMP-a, Crvene zvezde, Valensije, Ðirone optimistično gleda na nastup svog tima u regionalnom takmičenju.

"Pokušaćemo da sačuvamo kostur tima iz prethodne sezone. Naravno, probaćemo da nađemo i nekoliko pojačanja. Verujem u svoj tim, pokušaćemo da u narednoj sezoni preslikamo ono što smo radili ove sezone. Ako budemo bili na nivou na kom mislim da treba da budemo, cenim da ćemo imati jednu dobru godinu. Prve godine je cilj da se ostane u ABA ligi i to je najteži zadatak za ekipu koja uđe iz nižeg ranga. To je primaran cilj", rekao je Marinović, koji je upitan šta bi voleo da kaže kada bismo razgovor vodili sledeće godine u proleće.

"Dođite da gledate polufinalnu seriju u Čačku", zaključio je Marinović.