Bora Stanković
M. Metlaš
Bora Stanković

M. Metlaš

Bora Stanković levo, Foto: M. Metlaš

Nataša Kovačević, devojka koja vraća veru u ljude i ljubav, nastavlja da čini čuda.

Nataša Kovačević

D. Briza

Nataša Kovačević, Foto: D. Briza

Strast prema igri pod obručima, kućno vaspitanje, iskren respekt prema gromadama koje su stvorile i proslavile srpsku košarku i neverovatna energija pomogli su joj da višegodišnji san pretvori u javu. Zahvaljujući inicijativi Fondacije koju predvodi i asistenciji dva prijateljska Saveza - Srbije i Francuske, na Malom Kalemegdanu je postavljen spomenik utemeljivačima naše košarke. I to baš na mestu gde se stvarala istorija ovog sporta, tačno na liniji razgraničenja terena Crvene zvezde i Partizana. Umesto ograde, danas stoji veličanstveni spomenik koji je, vozeći se na prikolici starog crvenog kamiona, na tvrđavu u utorak iz vajarske radionice u Zemunu dopratila i pomagala u njegovom uspravljanju - lično Nataša.

Fotografija od suvog zlata...

Na antologijskoj fotografiji, načinjenoj januara 1950. u Nici, svih 13 košarkaša su iz beogradskih klubova. Pored Anrija Hela, Nebojše Popovića (Crvena zvezda), Borislava Stankovića (Železničar), Radomira Šapera (Partizan) i Ace Nikolića (Crvena zvezda), nalaze se još Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić (sva šestorica iz Crvene zvezde), Mirko Marjanović, Lajoš Engler i Vilmoš Loci (sva trojica iz Partizan).

Ovaj gest oduševio je mnoge, a posebno je dirnuo 93-godišnjeg Borislava Stankovića, počasnog predsednika FIBA, našeg košarkaškog pionira i saborca Ace Nikolića, Nebojše Popovića, Radomora Šapera, kojima je spomenik i posvećen.

Gospodin Stanković u razgovoru za „Alo!“ izražava najiskreniju zahvalnost Nataši zbog svega što čini za našu, ali i svetsku košarku.

Francuska vlada je poslala Anrija Hela da pomogne Srbima!

Spomenik utemeljivačima naše košarke posvećen je prvoj reprezentaciji Jugoslavije koja se 1950. kvalifikovala na Svetsko prvenstvo u Buenos Ajresu. Malo je poznat podatak da je selektor te ekipe bio - Francuz! Anri Hel je, zapravo, razvio francusko-srpsko prijateljstvo u košarci, a o tome s posebnom pažnjom priča nam Bora Stanković. - Anri Hel je došao u posleratni Beograd kao pomoć francuske vlade. Iskustvo koje nam je prenosio bilo je od ogromnog značaja. Hel je naišao na grupu igrača koji nisu bili zainteresovani samo da bacaju loptu u koš, već i da organizuju sport, da ostvaruju određene rezultate koji su u tadašnje vreme bili nezamislivi. Od tada je i krenulo da se razvija i neguje prijateljstvo francuskog i našeg Saveza. Izuzetno sam srećan i ponosan što ni Hel nije zaboravljen prilikom postavljanja spomenika na Malom Kalemegdanu - naglašava Stanković.

 - Nataša je za mene čudo od deteta! Apsolutno je tačno da ona vraća veru u ljude. Ova njena ideja o postavljanju spomenika na Malom Kalemegdanu prevazilazi sportske okvire i zauzima posebno mesto u istoriji košarke. Reč je o potezu koji će sigurno unaprediti zategnute odnose dva naša najveća kluba - Crvene zvezde i Partizana. Kroz ovaj spomenik, na neki način, svi dobijamo sliku jednog vremena i džentlmenskih odnosa koji su vladali od prvih dana osnivanja Partizana i Zvezde. Divno je setiti se svega toga - kaže Bora Stanković.

Dugogodišnji generalni sekretar FIBA je tokom višedecenijske karijere, kao igrač, trener i funkcioner, dobio silna priznanja, ali prema ovom poslednjem, koje od ove nedelje krasi zidine Malog Kalemegdana, ima poseban odnos.

- Neobično sam zadovoljan što je u Beogradu, na mestu gde je krenula naša košarka, postavljeno baš takvo spomen-obeležje. Nikome od nas koji smo počeli da razvijamo ovaj sport nikad nije bilo važno niti potrebno da nam se neko posebno zahvaljuje. Ne smatram ni da nam neko nešto duguje. Mi smo u to vreme, u posleratnoj Jugoslaviji, davali sve od sebe za novi sport, koji je dovodio omladinu na terene. Značaj koji su imali Crvena zvezda i Partizan nemerljiv je. Ta dva kluba bila su primer kako bi trebalo da se neguju zdravi, prijateljski i fer odnosi u sportskoj borbi.

Hel sa našim košarkašima

Privatna arhiva

Hel sa našim košarkašima, Foto: Privatna arhiva

Na kraju, Stanković još jednom ističe zadovoljstvo što je ovakva veličanstvena ideja stigla od devojke koja zrači optimizmom.

- Takvi rezultati, takva energija i takve moralne sposobnosti, koje demonstrira Nataša Kovačević, retko se viđaju. Ona nije samo košarkašica. Ona je prototip moderne devojke koja je puna entuzijazma i pored nesreće koju je preživela. Nataša je već mnogo učinila za žensku košarku, za ljude, ona donosi novu energiju i u FIBA, gde god da se pojavi, stoga se i radujem svakom našem susretu - uz osmeh će Bora Stanković.