Lebron Džejms
AP Photo/Mark J. Terrill
Lebron Džejms

AP Photo/Mark J. Terrill

Lebron Džejms , Foto: AP Photo/Mark J. Terrill

Najbolji košarkaš planete u ovom trenutku, Lebron Džejms, izjavio je da neće iskoristiti pravo da u nastavku NBA sezone na dresu nosi poruku za socijalnu ravnopravnost i pravdu. Zvezda Los Anđeles Lejkersa će igrati u dresu sa svojim prezimenom. Džejms i nejgovi saigrači iz Lejkersa u četvrtak stigli u sportski kompleks Diznilend u Orlandu, gde će krajem jula 22 ekipe nastaviti prekinutu NBA sezonu. U subotu su održali i prvi trening, uoči kojeg je "Kralj" održao video konferenciju za medije.

- Ne moram da imam nešto na leđima svog dresa kako bi ljudi shvatilli moju misiju ili znali za što se zalažem i zbog čega sam ovde - rekao je Džejms i dodao da podržava sve one koji su odlučili da stave jednu od 29 poruka koje je NBA liga unapred odobrila. - Mislim da je to sjajno, ali podržavam i sve one koji se nisu za to odlučili.

Najjača košarkaška liga je odobrila 29 slogana, odnosno natpisa, među kojima su igrači mogli odabrati jedan koji će nositi na dresu umesto svog imena.

Na spisku su našli: Black Lives Matter (Crni životi su važni), Say Their Names (Reci njihova imena), Vote (Glasaj), I Can''t Breathe (Ne mogu da dišem), Justice (Pravda), Peace (Mir), Equality (Jednakost), Freedom (Sloboda), Enough (Dosta), Power to the People (Moć ljudima), Justice Now (Pravda sada), Say Her Name (Reci njeno ime), Si Se Puede (Da, ti možeš), Liberation (Oslobođenje), See Us (Vidite nas), Hear Us (Čujte nas), Respect Us (Poštujte nas), Love Us (Volite nas), Listen (Slušaj), Listen to Us (Slušajte nas), Stand Up (Usprotivi se), Ally (Saveznik), Anti-Racist (Antirasist), I Am A Man (Ja sam čovek), Speak Up (Progovori), How Many More (Koliko još), Group Economics (Grupna ekonomija), Education Reform (Reforma obrazovanja) i Mentor.

- To je nešto što jednostavno ne oslikava moju misiju, ne poklapa se sa mojim ciljevima. Voleo bih da sam mogao da biram šta ću da stavim na svoj dres. Imao sam nekoliko ideja, ali nisam bio deo tog procesa, što je u redu. To me ne smeta - zaključio je Džejms.

PROČITAJTE JOŠ: