Jokić i Meloun
AP Craig Mitchelldyer
Majkl Meloun

Tanjug David Zalubowski

Majkl Meloun, Foto: Tanjug David Zalubowski

Prvi trener Denver Nagetsa Majk Meloun od danas je novi član stručnog štaba košarkaške reprezentacije Srbije, a saradnja sa Igorom Kokoškovim biće mu prvi reprezentativni angažman.

Angažman Melouna u srpski nacionalni tim svakako ima veže sa nastupom Nikole Jokića za Srbiju, što implicira da će Kokoškov igru reprezentacije graditi oko momka iz Sombora.

Otkad je Jokić član Denvera, Meloun je svakog leta dolazio u Srbiju, bio je kod srpskog asa u Somboru, zajedno su trenirali sa kondicionim trenerom, a prošle godine u Areni je posmatrao meč Srbije i Litvanije, uoči polaska na Svetsko prvenstvo u Kini.

Meloun je rođen u Kvinsu, predgrađu Njujorka i sin je nekadašnjeg trenera Toronta i Klivlenda Brendana Melouna.

Trenersku karijeru počeo da gradi kao pomoćni trener prvo na univerzitetima Oukland, Providens i Menhet, a kasnije i u NBA ligi, gde je zanat učio kao asistent u Njuroku, Klivlendu, Nju Orleansu i Golden Stejtu.

Nikola Jokić i Meloun

AP Photo/Craig Mitchelldyer

Nikola Jokić i Meloun, Foto: AP Photo/Craig Mitchelldyer

Prvi samostalan posao dobio je u Sakramento Kingsima 2013. godine, a dve godine kasnije postao je prvi trener Denvera.

Nagetsi su pod njegovim vođstvom prepoređeni, postali su jedna od najboljih franšiza u Zapadnoj konferenciji.

Zasluge za izgled mlade ekipe Denvera idu na njegov račun, a Nagetsi sa Jokićem kao jedinm Ol-star igračem, predstavljaju važan faktor u najjačoj košarkaškog ligi sveta.

Prošle sezone došli su do polufinala Zapada, Jokić je sezonu završsio kao najbolji centar NBA lige, a trenutno su treći tim u konferenciji, iza Lejkersa i Jute, sa 27 pobeda i 12 poraza.

Zasad je poznato da će Meloun biti na klupi Srbije tokom kvalifikacionog turnira za odlazak na Olimpijske igre, gde će Srbija u Beogradu tražiti vizu za Tokio.

Košarkaši će igrati u grupi sa Dominikanskom Republikom, Novim Zelandom, Italijom, Portorikom i Senegalom.