Milenko Savović
Marko Metlaš
Milenko Savović

Marko Metlaš

Milenko Savović, Foto: Marko Metlaš

Savović je pre oko mesec dana primljen u bolnicu nakon problema zbog koronavirusa, a zvaničnih informacija o uzroku smrti još nema.

Milenko Savović je rođen u Trebinju 1960. godine.

Karijeru je počeo 1977. u Partizanu, a za crno-bele je igrao 12 sezone i bio kapiten kluba, da bi posle odlaska po sezonu proveo u Granadi i Vojvodini.

Savović spada među najveće legende crno-belih, osvojio je sa Partizanom tri titule prvaka Jugoslavije, tri evropska Kupa Radivoja Koraća u vreme kada je to takmičenje bilo međunarodno FIBA takmičenje, kao i dva Kupa SFRJ.

Savović je bio direktor Partizana kad su crno-beli bili prvaci Evrope 1992 godine i on je odabrao špansku Fuenlabradu kao grad u kom će biti Partizan domaćin zbog tadašnje poltičke situacije i sankcija, zato što je bilo lakše leteti tamo, nego do Ciriha.

Milenko Savović bio je ljubimac navijača Partizana, koji su mu često skandirali "Sveti Sava".

Malo ko zna da je Savović išao u školu (11 .beogradsku gimnaziju) sa Srđanom Gojkovićem Giletom, osnivačem rok benda "Elektirčni orgazam". Bio je svedok nastajanja novog talasa Yu rok scene kada su se pojavili Šarlo Akrobata, Idoli, Električni orgazam, EKV, Disciplina kičme... a sa svima njima se Savović van košarke družio u kultnom klubu "Akademija".

- Kad su se pojavili pank i 'Novi talas', sve sam zaboravio i počeo sam samo to da slušam. Ofarbao sam zbog panka mali pramen kose u crveno. Dolazim na trening Partizana i trener me izbaci. Kaže mi: 'Na šta ličiš, čoveče?!'. Bilo je diskretno, ali morao sam da odsečem taj pramen. Tad mi je bilo krivo zbog toga - rekao je pre Savović nekoliko godina u jednom intervjuu.

Milenko Savović

Vladimir Marković

Milenko Savović, Foto: Vladimir Marković

Goran Grbović tadašnji saigrač Milenka Savovića otkrio je pre nekoliko godina kako ih je legendarni as uveo u rokenrol.

- Nas nekoliko košarkaša je Savović uveo u rokenrol, ali tada je bilo drugačije vreme i bilo je sve mnogo kulturnije pa i odnos između sporta, kulture i umetnosti. Gile, Čavke, Banana i Švaba su bili obeležje nekog bunta protiv šunda tog vremena, onda su postali deo pank scene pa opšteprihvaćen jugoslovenski bend, a mi smo se družili sa njima, odlazili smo do SKC-a, "Akademije".

Milenko Savović

Vladimir Marković

Milenko Savović, Foto: Vladimir Marković

- Sećam se kada me Sava odveo prvi put na "Akademiju" početkom osamdesetih. On je obukao neke iscepane farmerke, a ja se lepo obukao za izlazak i silazimo u onu rupu koja mi je tada delovala kao deveti krug pakla. Svirao je "Šarlo akrobata", a ja onako ispeglan mislio da ćemo da upoznamo neke devojke, kad ono počinje šutka. Za mene je to tad bio šok, ali brzo sam se uklopio. Tada smo počinjali i mi i oni, oni su otišli u rokenrol, a mi u "pikenrol" - prisećao se Grbović.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (3)

Фахри

01.03.2021 19:31

И њему је комунистичка банда дошла главе.

Voja

01.03.2021 20:10

Počivaj u miru.

Bane

02.03.2021 06:47

Laka mu zemlja, nek počiva u miru. Ali, nadimak - još jedno žestoko brukanje partizanovaca. Komunjare i tudjmanovci, ali, verski pojmovi...Bez dodirnih tačaka sa takvima.