Medžik Džonson
Profimedia.rs
Pau Gasol

Profimedia.rs

Pau Gasol, Foto: Profimedia.rs

* Karijeru je počeo u Barseloni da bi ga Atlanta izabrala kao trećeg pika na draftu 

* Trejdovan je u Memfis Grizlise gde je postao prvi evropski igrač koji je dobio MVP nagradu za rukija godine

* Sa najviše uspeha je igrao za Los Anđeles Lejkerse sa kojima je osvojio dva puta NBA šampionat

Legendarni španski košarkaš Pau Gasol je osvojio skoro sve što se moglo osvojiti! Kakav je košarkaš na terenu pokazao je to veoma dobro, vodio je Španiju do najsjanijih odličja i sa Lejkersima je osvojio NBA ligu. Ipak njegova karijera je mogla da ode drugačijim tokom a sve zbog legende Jezerdžija, Medžika Džonsona koji je 1991. godine otkrio da boluje od side:

"Pomislio sam 'On će da umre'. U to vreme HIV je bio ekvivalentan smrti. Lutao sam kroz školu, samo misleći o tome. Bilo je dosta spekulacija kako možeš da se zaraziš. Plašili smo se da uzmemo gutljaj nečije Koka Kole ili da jedemo iz nečijeg tanjira. Stvari kao što su te ili pljuvačka. Kada sam imao 11 godina bilo mi je teško da to procesuiram. To je imalo veliki uticaj na mene" - rekao je Paul Gasol

U tom trenutku je odlučio da će da popravi stvari. Odlučio je da će baš tada postati doktor. Iako nije postao doktor, Pau je prisustvovao medicinskoj školi u Španiji. Sa 18 godina igrao je za Barselonu i prisustvovao časovima. Na svojoj drugoj godini bilo mu je previše, nije još uvek bio zvezda i bilo mu je teško da džonglira trening i školu.

Neizbežno je bilo da napusti jednu stvar, to je bila medicina pošto je tada njegova košarkaška karijera uzletela, ali on nikad nije zaboravio naučeno.

U dečijoj bolnici sreo se sa doktorima u sali, gde ih je ispitivao o tretmanima njihovih pacijenata sa Skoliozom. Zanimalo ga je kako su sigurni da njihova procedura ne utiče na razvoj pluća: "Svi smo se pogledali međusobno kao 'Kako zna sve te stvari?'"- rekao je dr. David Skags, šef otropedije.

Seledećeg meseca opet ih je posetio, čak je bio i gost pri operaciji Skagsa, obučen kao pomoćnik: "Pričali smo sa njim kao da je kolega hirurg" - rekao je Skags.

Pau Gasol je pojačao Portland Blejzerse iako je postojalo interesovanje Barselone da vrati svog nekadašnjeg igrača u Španiju!