Nikola Jokić
AP/David Zalubowski
Nikola Jokić

AP/David Zalubowski

Nikola Jokić, Foto: AP/David Zalubowski

Još malo pa počinje najbolja košarkaška liga na svetu, a tom prilikom NBA je na svom zvaničnom sajtu posvetio opširan tekst autora Seku Smita, koji je pisao o Nikoli Jokiću, a srpskog centra su prokomentarisali mnogi sagovornici koji se bave NBA ligom!

PROČITAJTE JOŠ:

Nikola Jokić je kao 41. pik izabran na draftu od strane Denver Nagetsa, a pet godina kasnije, postao je lice franšice i član idealne petorke NBA lige!

„Ako vam kažem da sam znao da imamo nešto posebno u svojim rukama, lagao bih. Ali kada je protiv San Antonija i Tima Dankana postigao 26 poena, uz 13 skokova i osam asistencija, rekao sam: Vau, ovaj momak je poseban! On je sjajan momak, vredno radi i posvećen je. Tada sam prvi put pomislio da bih trebalo da mu dajem više minuta u igri“, objašnjava trener Majk Maloun.

Da Nikola nije usamljen u Denveru, u prilog tome idu reči jednog od njegovih sunarodnika, koji je jedan od trenera u Nagetsima, Ognjen Stojaković:

„On je kao Stiv Neš među centrima. Nije ni super atleta, niti je super brz. Ali jednostavno može da radi sve. Druga stvar koju bih rekao o njemu je da je on prvi među igračima svoje vrste. U prošlosti je slično bilo sa Divcem i Sabonisom. A onda i braća Gasol. A Jokić je sada prvi centar koji može da igra kao plejmejker, hvata loptu, dodaje, šutira, transformiše svaki posed. On je prvi među tom novom vrstom igrača“, objašnjava Stojaković.

Jedan od trenera koji radi u zapadnoj konferenciji NBA lige je hteo da ostane anoniman, ali je imao samo komplimente za srpskog centra:

„Stvar koju morate voleti kod njega je što predstavlja retku pojavu u ligi, a u ovo vreme niko nije mogao da predvidi dolazak takvog igrača. Embid je neverovatan talenat, jedan od najboljih igrača lige. Ali ne znam da li možete da izgradite tim oko njega kao što možete sa Jokićem. On je najbolji asistent među centrima, odličan u skok igri i izuzetan strelac. U svakom segmentu je među vodećima u ligi. Nesebičan je, donosi prave odluke. On je pravo osveženje“, rekao je ovaj neimenovani trener.

Pol Milsap i Nikola Jokić

AP Photo/David Zalubowski

Pol Milsap i Nikola Jokić, Foto: AP Photo/David Zalubowski

Da je voljen u Denver Nagetsima potvrdio je i Pol Milsap, njegov saigrač:

„On je kao sunđer. Dovoljno je da mu sve kažete jednom. Potpuno razume svaki koncept i sprovodi ga. Mnogi igrači imaju redak talenat, naporno rade i pokazuju pravi potencijal, ali koliko njih može to da prenese na teren? Jokić to može. Otuda dolazi sav respekt koji ova liga oseća prema njemu.“

U Denveru imaju velika očekivanja, smatraju da ova sezona može da bude presudna:

„Postavljamo izazov pred sve naše igrače da svake godine budu bolji. Kod Jokića, to nije rad na kretanju ili šutu. Za njega je izazov da postane istinski lider tima.Da razume koliko je važno da ne bude isključen, da ne dozvoli da ga emocije ponesu. On nam je previše bitan“, smatra Maloun.

BONUS VIDEO

Delije zaustavile autobus