Nikola Jokić
AP David Zalubowski
Nikola Jokić

AP Photo/Kyusung Gong

Nikola Jokić, Foto: AP Photo/Kyusung Gong

Srpski košarkaš Nikola Jokić je bio glavna tema "The Wall Street Journal", a predstavili su ga kao sledeću veliku NBA zvezdu! Mi vam njihov tekst prenosimo u celosti!

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna veoma smešna stvar se dogodila jednom veoma velikom čoveku tokom treninga Denver Nagetsa, ne baš tako davno! Skočio je da uhvati loptu, pogledao je okolo, i pronašao je sebe kako gleda u neočekivan prizor - NIŠTA! Stajao je potpuno sam pošto su njegovi saigrači napustili parket!

"Ja sam organizator igre sada!" - pomislio je Nikola Jokić!

Ovo je bila čudna misao, zato što nikad nije postojao plej kao Jokić! Ovaj "mesnati" Srbin je visok preko dva metara, a težak je 115 kilograma, a kreće se kao pingvin na štakama! Tehnički on je klasifikovan kao centar, ali on nije "običan" centar! NBA ga je postavila kao najboljeg centra na svetu!

Ali skorašnja istorija lige nam sugeriše da su najbolji timovi oni koji su napravljeni oko veština njihovih najboljih zvezda - bez obzira koje su to veštine!

Ako postoji jedno univerzalno pravilo NBA uspeha, to je da timovi pobeđuju kada prihvate identitet njihovog najsjajnijeg igrača!

Golden Stejt je koristio oružje zvano Stef Karijev šut! Milvoki Baksi su povećali nestvarne mogućnosti Janisa Adetokumboa! Toronto Reptorsi su osvoji prsten tako što su pretvorili u umetnost "odmaranje" Kavai Lenarda u nauku!

Sada Nagetsi izgledaju kao da na ivici probijanja zbog istog razloga! Sa osećajem optimizma koji se širi ligom po prvi put od kad su Voriorsima "izvađeni organi" postoji nada, Denverova kompetetivna prednost je njihov neubičajan stil koji u izlogi ima jednu neprirodnu zvezdu! Postoje mnogi bolji načini da se razume osnove čudnoće NBA košarke u 2019. godini, nego da se prihvati da je igrač koji je proglašen za najboljeg centra verovatno i bolji na poziciji plejmejkera!

Nikola Jokić

AP/Phelan M Ebenhack

Nikola Jokić, Foto: AP/Phelan M Ebenhack

Plej koji izgleda nalik Jokiću uopšte nema nikakvog smisla. Nekad dok ga gledate izgleda kao da posmatrate đubretarski kamion na autoputu! ALI TO ZAISTA DELUJE!

Nagetsi su najbolja verzija njih samih kada Jokić ima loptu u rukama!

Denverovi nadređeni već sada govore da je Jokić najbolji "paser" među velikim košarkašima u istoriji ove igre, a najupadljivija stavka kod ovog mišljenja je da ona zaista može biti istinita! Jedini čovek koji je viši od 210 centimetara a ima više asistencija na jednoj utakmici po proseku od Jokića prošle sezone? Samo neki lik nazvan Vilt Čemberlejn!

Nisu samo njegovi saradnici koji "stvaraju više pljuvačke nego inače" zbog Jokića. To rade i ljudi koji pokušavaju da ga zaustave!

Na godišnjoj predsezonskoj anketi NBA generalnih menadžera, Nagetsi su izglasani kao najzabavniji tim za gledanje, prvi put da u pet godina ta nagrada ne odlazi Voriorsima.

PROČITAJTE JOŠ:

I to je definitvno zbog čoveka za koga se kaže da ima najveći košarkaški IQ od svih igrača koji nisu LeBron Džejms!

Džejms, Janis, Lenard i sada Jokić su personifikovali poziciju koja je promenila oblik u NBA ligi poslednjih godina!

Oni kontrolišu loptu više nego ostali u njihovim ekipama - Jokić vodi u ligi u dodirima po utakmici, u prošloj sezoni, a celoukupan napad se vrti oko njega! Svi su oni funkcionalni plejmejkeri!

Nagetsi već imaju skupo plaćenog plejmejkera, ali on je to samo po imenu! Denver napad teče kroz Jokića, koji se parkira iza linije za tri poena,  što mu omogućava da skautira teren! Tako košarka funkcioniše! Centar više ne igra sa leđima, a plej više ne mora da prenese loptu!

Nikola Jokić - navijač

(AP Photo/David Zalubowski)

Nikola Jokić - navijač, Foto: (AP Photo/David Zalubowski)

On nije tipičan centar, većim delom njegovog života nije bio nikakav tip centra! Dečak iz Sombora, Srbije, pre nego što je porastao 2 metra, je voleo da dribla! Kada je igrao na terenima u školi uvek je birao da bude plej. Ali to mu je bio problem u Somboru, bio je veći nego ostali pa nije mogao da bira!

"Bio je buckast plej, pa je porastao veoma visoko!" - rekao je generalni menadžer Denvera Arturas Karnišovas, koji je nastavio: "Zbog toga su ga promenili na centarsku poziciju"

Ali njegov mozak nikad nije uhvatio tempo njegovog tela. Jokić je još uvek mislio da je onaj klinac koji je igrao plejmejkera čak i kad je postao veliki čovek!

Nije izgledalo realno da Stef Kari postiže trojek sa intergalaktičke distance, ili da Harden šutira preko deset trojki na utakmici! Pokazali su suprotno, a Jokić izgleda da će biti sledeći košarkaš sa specijalnim talentom!

"Ako ga pustite da pravi, on se pokloni svakog puta! Ne možete ga staviti u okvir. Morate da mu dopustite da stvara! To je jedini način da oslobodite Nikolu!" - Karnišovas!

Kada je bio oslobođen predovdio je Nagetse do drugog mesta na zapadu! Iako je bila razočaravajuća utakmica 7 polufinala zapada, nije bilo obeshrabrujuće!

Denver je tokom leta tražio šutere koje bi pomagale Jokiću - igrači koji mogu da se pomeraju bez lopte i koji mogu da šutiraju za tri poena kada ih on pronađe! 

Tim koji je sagrađen oko Jokića donosi pobede u regularnoj sezoni, ali u plej-ofu je posebno korisno da imate tradicionalnu zvezdu kao Lenarda i Džejmsa!

Šta Nagetsi sada imaju je nešto posebno retko u ligi - Ekscentricitet!

Igraju kao niko! Tako moraju. Ne postoji ništa što zadovoljava njihovog centra nego da se pretvara da je plejmejker!

"Mislim da je dobro za tim, zato što je to drugačije" - rekao je Jokić!

BONUS VIDEO

Ljubiša Tumbaković ekskluzivno za ALO! o sukobu sa Lukom Jovićem!