Nikola Jokić
AP Photo/Thomas Boyd
Nikola Jokić

AP Photo/David Zalubowski

Nikola Jokić, Foto: AP Photo/David Zalubowski

Košarkaš Boston Seltiksa, Enes Kanter, je "persona non grata" u svojoj zemlji, a sam otkriva da je veliki protivnik aktuelnog predsednika Turske!

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog toga je  stavljen na crvenu listu neprijatelja države:

"Zaboravio sam kako zvuče moji roditelji. Nismo se čuli od 2015. godine. Nisam verovao da ću moći da zaboravim kako mi roditelji zvuče" - priznao je Kanter.

I njegovi roditelji trpe teror u svojoj domovini:

"Moj otac ne može da ode do radnje, više ne ide otkad su ga prebili. Rekli su mu tada: "ti si Enesov otac". Majka ne može slobodno da šeta ulicom. Moj glas se daleko čuje, ja sam NBA igrač. Kada kažem nešto, o tome se odmah priča. Neki kažu da to nije moj posao. Kažu "samo igraj". Pre Erdogana, Turska je bila zemlja mira i slobode demokratije" - rekao je Kanter.

Pokušava da roditelje izbavi odatle:

"Sad je situacija potpuno drugačija. Nema demokratije, nema slobode govora. Moj otac je izgubio posao. Sada je u zatvoru drugi put. Pokušavam da ga dovedem u Ameriku, ali ne mogu da dođem do pasoša. Zatvaraju ljude samo zato što imaju fotografije u svom telefonu. Čak se i moji prijatelji boje da stanu uz mene. Moja slika u njihovom telefonu ih može uništiti. Ono što pokušavam da radim je veće od košarke. Želim da budem glas nevinih. Voleo bih da mogu više da kažem, da se više čujem. Posle svega ovoga, mogu sa ponosom da nosim zastavu Turske, ja volim moju zemlju. Problem je turska vlada. Molim se za moju zemlju, pokušavam da utičem na svet. Voleo bih kad bih mogao da odem u Tursku, ali to je nemoguće" - rekao je Kanter.

Kanteru oduzeli i pasoš, zabranili mu ulazak u zemlju, a tokom leta su saboritali košarkaške kampove koje je organizovao za decu emigranata.

BONUS VIDEO

Prazan stadion u Viljnusu