Aleksandar Đorđević s pripadnicima vojske i policije
privatna arhiva
Marko Simonović

Profimedia

Marko Simonović, Foto: Profimedia

Herojski čin brojčano slabijih pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su 1999. na karauli Košare zaustavili prodor šiptarskih terorista iz Albanije na teritoriju AP Kosovo i Metohija, nedavno je bio tema katedre na Kopaoniku, kojoj su prisustvovali košarkaški reprezentativci naše zemlje.

Fina pobeda nad Fincima, Srbija isprobala više kombinacija i SLOMILA SEVERNJAKE

AUTOR: S.M. DATUM I VREME: 07.08.2019. 22:44 Selekcija Srbije pobedila je Finsku u prijateljskom meču u sklopu priprema za Mundobasket u Kini. Lučić, Milosavljević, Raduljica i Milutinov, Foto: ALO!/Marko Metlaš Hvala što ste pratili tekstualni prenos meča Srbija - Finska na portalu Alo! Meč je završen.

Marko Simonović (33), bek „orlova“, rođen je u Prištini, ali je zbog NATO bombi sa 13 godina bio prinuđen da se preseli u Beograd. Iz svih tih razloga, Simon je uz velike emocije doživeo svedočenja aktera tog junačkog podviga, ali i članova porodica nastradalih vojnika.

Ne volim da igram igrice

Dugogodišnji srpski reprezentativac je govorio o tome kako su i saigrači provodili slobodno vreme tokom priprema „orlova“ na Kopaoniku.

- Odemo na kafu ili čaj, bazen da se opustimo od napornih treninga. Ponekad i na ručak, čisto da promenimo tu rutinu u hotelu. U sobi sam bio sa Nikolom Jovanovićem. Nisam tip koji voli igrice, ne znam ni kako to funkcioniše. Nekoliko puta sam probao i video da to nije za mene, da nemam šta da tražim protiv saigrača. Ne usuđujem se više da igram - kaže Marko.

 Novi član Cedevita Olimpije, u razgovoru za „Sport plus“, objašnjava:

- Mene su emotivno pocepali! Baš dosta znam o tome, možda ne sve, ali sam prilično dobro upoznat s dešavanjima na karauli Košare u ratu 1999. Baš mi je teško palo. Pošto smo samo nekoliko sati pre dolaska heroja saznali da ćemo i mi prisustvovati ovom susretu, nekoliko igrača iz tima bilo je prilično zbunjeno. Nisu imali pravu sliku o tom događaju. Došli su kod mene da se raspitaju. Nakon katedre s herojima s Košara, svi do jednog su otišli u sobe, kako bi odgledali ove nove dokumentarce sa RTS-a o borbama na Košarama i Paštriku. Sutradan su svi bili uzbuđeni. Bilo mi je puno srce zbog svega - poručuje Marko Simonović.

Jedini sam izrod u porodici! Brojni članovi porodice Simonović nosili su uniformu.

- Pokojni otac, brat, stric, pokojni deda, svi su bili uniformisana lica, bilo da je reč o vojski ili policiji. Jedini sam ja izrod u porodici, mada mogu da se pohvalim da i ja imam uniformu - otkrio je Simon.

 Prema njegovim rečima, hrabrost srpskih vojnika na Košarama i Paštriku motiv su više „orlovima“ da se na sportski način bore za svoju zemlju na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini.

- Baš su mi podigli moral i stepen patriotizma, odmah sam otrčao kod selektora Đorđevića i rekao: „Sale, što se mene tiče, možemo odmah da počnemo da igramo“. Osim toga, pre nekoliko dana posetili su nas i visoki oficiri Vojske Srbije iz Niša. Radi se o kopnenim jedinicama pod vođstvom generala Simovića. Oni su takođe održali predavanje o vojsci i o tome kako oni funkcionišu. Obradovao sam se kada sam čuo i da su oni napravili svoj košarkaški klub - dodao je bivši igrač Crvene zvezde i Zenita, a odnedavno Cedevite Olimpije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Hoću da budem trener

Na pitanje da li će po okončanju profesionalne karijere pokrenuti neku vrstu privatnog biznisa, poput Nenada Krstića, koji proizvodi rakiju, ili Koste Perovića, koji je počeo s ulaganjima u poljoprivredu, Marko Simonović odgovara:

- Želim da budem trener, šef stučnog štaba. Već sam to najavio. Bavim se košarkom i sigurno ću na tu stranu. Igraću još nekoliko godina, hvala Bogu telo me dobro služi, ali svakako da znam šta ću posle jer je ljubav prema košarci glavna inspiracija. Ne vidim sebe u drugom poslu, košarka je toliko lepa, pruža mnogo sjajnih stvari.

 

BONUS VIDEO:

Filip Krajinović bez dlake na jeziku o devojkama i ženidbi!

 

 

Komentari (1)

sumadija

08.08.2019 13:11

A na Košarama, niko sa Kosova i Metohije...