Evrobasket 2021
FIBA basketball
Evrobasket 2021

FIBA basketball

Evrobasket 2021, Foto: FIBA basketball

U grupe E kvalifikacija za Evrobasket 2021. godine, u kojoj se nalazi i reprezentacija Srbije, Gruzija je u Tbilisiju dočekala Švajcarsku i pobedila 96:88, ali tek posle produžetka.

Delovalo je da će posle plus 13 za domaćina u prvom poluvremenu drugo biti formalnost, ali Švajcarci nisu mislili tako. Nisu se ipak Švajcarci predavali, uzvratili su u trećem kvartalu koji su dobili sa 24:16, pa se u poslednjih osam minuta ušlo sa samo pet poena prednosti za domaćina. Neizvesno je bilo do samog kraja, Gruzija je u poslednji minut ušla sa pet poena viška, ali su gosti uspeli da poravnaju rezultat, pa se otišlo u produžetak.

Držali su se dobro Švajcarci, čak su u jednom trenutku preokrenuli rezultat u dodatnih pet minuta, ali je domaćin ipak uspeo da se trgne i da slavi. Pobednički sastav je sa 21 poenom predvodio Burjanadze, 18 je dodao Mekfeden, 16 je ubacio Šermadini, 14 Duda Sanadze, dok je dvocifren sa 11 poena bio i Berišvili. Kod Švajcarske 22 poena Kazadija, 18 je dodao Baldasar, 14 je ubacio Roberto Kovač, 12 poena je dodao Kutur. Gruzija je među domaćinima naredne kontinentalne smotre, pa je već obezbedila učešće na Evropskom prvenstvu, što znači da će iz naše grupe dve najbolje na Evrobasket.