Greg Popovič
AP Photo/Steve Dykes
Greg Popovič, Foto: AP Photo/Steve Dykes

* Liga je osnovana u Nju Jorku 6. juna 1946 i tada se zvala BAA!

* Najuspešniji klub su Boston Seltiksi sa 17 titula.

* 29 timova iz Amerike učestvuje u ligi i jedan iz Kanada, Toronto Reptorsi su ovogodišnji šampioni.

 

Na godišnjem sastanku tokom Letnje lige, upravni odbor NBA lige odobrio je nekoliko promena vezanih za sezonu 2019/20.

Centar za ponovljene snimke će od naredne sezone imati pravo da samoinicijativno pokrene ponovno gledanje snimka za određene situacija i, verovatno bitnije, treneri će moći da koriste čelendž.

Ovakva pravila postoje u tenisu i odbojici, sa tim što će ovde treneri moći uložiti prigovor na sudijske odluke, koje će arbitri morati ponovo da pregledaju.

Čelendž će se koristiti naredne sezone u vidu probnog perioda, posle uspešne dve sezone korišćenja u Razvojnoj ligi.

Nikola Jokić, Foto: AP Photo/David Zalubowski

Svaki tim će moći da iskoristi jedan čelendž po utakmici, a ako budu bili u pravu ostaće bez mogućnosti da isprave sudijsku grešku u nastavku utakmice.

Ovaj vid prigovora može da se iskoristi u bilo kom trenutku utakmice, uzimajući u obzir da je u poslednja dva minuta četvrte četvrtine i tokom produžetka bilo kakva sumnjiva odluka podložna proveri od strane sudija.

Ekipa koja traži proveru moraće da iskoristi tajm-aut, tokom kojeg će trener prstom pokazati sudiji da želi da proveri određenu situaciju. Ukoliko tim koji zatraži čelendž nema preostalih tajm-auta – dobiće tehničku.

Tokom naredne sezone će kraj terena postojati i "administrator", koji će biti zadužen da poboljša komunikaciju između sudija na terenu i ljudi u centru za ponovljene snimke.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO:

Crvena zvezda ceremonija dodeljivanja titule!