Adam Morison
youtube/printscreen
Adam Morison

youtube/printscreen

Adam Morison, Foto: youtube/printscreen

Sada već davne 2006. godine pojavio se na NBA draftu kao jedan od najtalentovanijih igrača sa koledža. Koliko se od njega očekivalo dovoljno govori i to da je izabran kao treći pik prve runde od strane Šarlota.

Odlična prva sezona, a onda stravična povreda u oktobru 2007. godine (ukršteni ligamenti kolena) najavili su veliki pad karijere Morisona. Muku je mučio sa dijabetesom koji mu je dijagnostifikovan sa 13 godina.

Prešao je u ekipu Los Anđeles Lejkersa gde je bio prikovan za klupu, ali je osvojio čak dva šampionska prstena. Mnogi su se iznenadili kada je 2011. godine pojačao Crvenu zvezdu koju je tada predvodio Svetislav Pešić.

Adam Morison

Marko Metlaš

Adam Morison, Foto: Marko Metlaš

Uspeo je da se vrati u NBA ligu i to u ekipu Portlanda u septembru 2012. godine, a svega mesec dana kasnije okončao je karijeru.

Morison je 2020. napunio 36 godina i uživa u životu. Igra poker, golf, poseduje devet automobila, vikende provodi sa porodicom na obali jezera... Živi lagodno, ali ne i rasipnički. Kvalitetno investira kako bi bio obezbeđen do kraja života.

Adam je zaradio oko 17 miliona dolara u karijeri. Ima sponzorske ugovore sa Adidasom i jednim popularnim proizvođačem kozmetike. Živi sa nevenčanom suprugom Mijken Nelson i ima dve ćerkice.

Naoružan do zuba, ima skrovište za smak sveta

Košarkaš Kajl Viltjer, inače prijatelj Adama Morisona, jednom prilikom je otkrio da Morison ima spreman bunker ukoliko se dogodi smak sveta.

- On je do koske ubeđen da je smak sveta blizu i da se neko veliko zlo uveliko sprema. Ne možete da verujete kolike zalihe hrane poseduje. Naoružao se do zuba, ima pištolje, čak je i bunker napravio. Ima teoriju po kojoj je sve povezano sa korumpiran političarima i misli da je svaki političar nepošten.

Sve navedeno potvrdio je i bivši Morisonov saigrač iz Zvezde Vuk Radivojević.

- Oduvek je bio vrlo specifičan. Nije se družio s igračima. Stalno je imao neke zahteve, a iz kluba su ga vodili i u streljanu. Pričao nam je o svojoj velikoj kolekciji oružja od 18 pištolja i pušaka. Njegovo objašnjenje bilo je „da nikad ne znaš šta može da se desi“ i „da uvek treba biti spreman“. Pamtim ga i po tome što je žvakao duvan, a trener Pešić stalno je ponavljao: „Šta je, bre, s ovim čovekom, šta je, bre, ovo - ispričao je Radivojević.

Adam Morison

EPA

Adam Morison, Foto: EPA

Saigrač ga naterao da se okupa

Košarkaš Vašington Vizardsa Džered Dadli je na pitanje ko mu je bio najodvratniji saigrač tokom karijere jednom prilikom kao iz topa odgovorio: “Adam Morison”.

- Sećate li se Adama Morisona? Nikada se nije kupao, žvakao je duvan koji je stalno pljuvao i nosio je tri majice tokom cele godine. To je momak koji je zarađivao mnogo novca u to vreme. Borio se sa dijabetesom, pisalo se o tome, o njegovim koledž utakmicama, mogli ste svuda da ga vidite i on je bez premca bio moj najgori i najodvratniji saigrači. Džerals Valas je jednom prilikom morao da ga natera da se istušira. Da, morao je da ga natera. Zamislite to. Zamislite da morate da terate odraslog muškarca da se istušira. Trebalo bi da ga je sram - istakao je Dadli.

PROČITAJTE JOŠ: