košarkaški "Večiti derbi"
ABA liga
košarkaški

ABA liga

košarkaški "Večiti derbi", Foto: ABA liga

Velike promene u ABA ligi zbog odustajanja Primorske od takmičenja. MZT iz Skoplja će naredne sezone učestvovaće u ABA ligi umesto Primorske, prenose crnogorske "Vijesti". Primorska, koja je ove sezone bila najprijatnije iznenađenje ABA lige, morala je zbog finansijskih problema da odustane od takmičenja sa elitnim klubovima regiona.

Predstavnika Slovenije zameniće skopski MZT koji se posle dve godine vraća među najbolje košarkaške klubove na Balkanu. Promena je napravljena i u ABA 2 ligi u kojem će Srbija naredne godine imati četiri predstavnika. U drugi rang takmičenja biće promovisana Mladost iz Zemuna koja je prethodnih godina služila kao razvojni tim KK Partizan. Pored Mladosti od srpskih klubova u ABA 2 igraće Novi Pazar, Sloboda iz Užica i Zlatibor. Pazarci su bili ispali iz drugog ranga, ali su dobili novi poziv da učestvuju.

Srbija će imati pet predstavnika u najvišem rangu i to su: Crvena zvezda, Partizan, Mega Bemaks, FMP i Borac iz Čačka. Valja istaći da su u ABA 2 pozvani i crnogorski klubovi Podgorica i Studentski centar, koji su se priključili Lovćenu i Sutjeski.

Tako će ABA 2 sledeće godine činiti: Mladost Zemun, Novi Pazar, Sloboda Užice, Zlatibor, Podgorica, Studentski centar, Lovćen, Sutjeska, Helios Domžale, Gorica (Hrvatska), Sparsi iz Sarajeva i Široki Brijeg. Sa druge strane u eliti će igrati: Crvena zvezda, Partizan, Mega Bemaks, FMP i Borac iz Čačka, Budućnost, Mornar, Igokea, Cibona, Zadar, Split, MZT Skoplje, Cedevita Olimpija i Krka.

Sistem takmičenja, odnosno koliko će klubova ispadati iz obe lige i kako će se one popunjavati, biće određen naknadno, verovatno sledećeg meseca. Sledeća sezona bi trebalo da počne krajem septembra ili početkom oktobra.