Džejms Gist
Alo/Marko Metlaš
Džejms Gist

Alo/Marko Metlaš

Džejms Gist, Foto: Alo/Marko Metlaš

 

Kako izlečiti ranu nastalu u Evroligi? Logično, pobedom u prvom ovosezonskom večitom derbiju!

Drugi derbi u „Areni“

Ovo će biti tek drugi večiti derbi u „Areni“. Prvi je odigran proleća 2009. godine u polufinalu ABA lige. Slavio je Partizan sa 64:58, crno-bele je tada predvodio sa klupe Duško Vujošević, a aduti tog tima bili su Milenko Tepić, Strahinja Milošević, Aleksandar Rašić, Uroš Tripković, Novica Veličković, Stefon Lazme, Vukašin Aleksić, Čedomir Vitkovac, Petar Božić, Jan Veseli, Slavko Vraneš i Žarko Rakočević. Te sezone, Zvezdu je trenirao Svetislav Pešić, a u timu su bili Marko Kešelj, Lorens Roberts, Elmedin Kikanović, Stiven Marković, Mirko Kovač, Oliver Stević, Tadija Dragićević, Milan Milošević, Andre Ovens, Vladimir Štimac, Boris Bakić i Nemanja Bjelica. Crno-beli su kasnije pobedili Cibonu u finalu i osvojili ABA ligu.

Nisu košarkaši Crvene zvezde imali mnogo vremena za analizu grešaka posle poraza u Evroligi od Asvela (74:72) jer ih već danas, samo 48 sati kasnije, čeka nova teška utakmica. Rival kluba s Malog Kalemegdana biće Partizan (20, Arena), čiji je dres pre gotovo 10 godina nosio Džejms Gist, sadašnji igrač crveno-belih.

Amerikanac je tokom sezone 2010/11. bio veliki adut crno-belih, sa kojima je osvojio tri trofeja - ABA ligu, Kup Srbije (bio je i MVP završnog turnira) i Superligu Srbije. Na poraz od Asvela je stavljena tačka. Sve misli su sada okrenute ka meču sa Partizanom.

- Izgubili smo, vratili se u salu, trenirali, dobro analizirali greške i nadam se da ćemo ih ispraviti protiv Partizana, to je jedini pravi recept posle poraza - počeo je Gist.

Džejms Gist

EPA/Srdjan Suki

Džejms Gist, Foto: EPA/Srdjan Suki

 

Crveno-beli novembar

Pogled na istoriju duela Partizana i Crvene zvezde u ABA ligi otkriva zanimljiv podatak. Kada je reč o večitim derbijima koji su igrani tokom novembra, crno-beli su poslednji put pobedili crveno-bele pre devet godina! Te 2010. godine, Partizan je slavio rezultatom 99:68. Od tada je na sedam uzastopnih mečeva pobedila Zvezda, a poslednje dve sezone košarkaši sa Malog Kalemegdana to su učinili na gostujućem terenu.

Nema sumnje da će domaći navijači Partizana centru Zvezde spremiti ozbiljan doček u „Areni“ , ali on podvlači da je za njega ta utakmica kao i svaka druga.

- Kada je reč o derbiju, nemamo nikakvu dodatnu motivaciju. Utakmicu u nedelju dobiće onaj ko to bude više želeo. Ako to budemo mi, ostvarićemo trijumf - kaže on.

Zvezdi je neophodna pobeda kako bi se vratila na pravi put, a Gist je uveren da će on i njegovi saigrači do nje doći.

- Kad dođeš u Crvenu zvezdu, znaš da ćeš igrati teške utakmice, kao što je bila prošla protiv Asvela. Naravno, očekuješ da ćeš pobeđivati. Tako će biti i protiv Partizana, očekujemo da ćemo pobediti - zaključio je Gist.

Aleksandar Mitrović: "Katastrofalno drugo poluvreme s Luksemburgom!"