Zagonetan:  Dragan Đilas
Aleksandar Dimitrijević
Zagonetan:  Dragan Đilas

Aleksandar Dimitrijević

Dragan Đilas, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Tim povodom danas je u Beogradu održan sastanak predstavnika KSS i klubova, a Đilas je novinarima posle sastanka rekao da je informisao klubove o novonastaloj situaciji.

- Informisao sam klubove o situaciji nakon dopisa FIBA, kao i činjenice da FIBA Evropa traži od FIBA Svet da ta odluka važi i za takmičenja pod njenom jurisdikcijom - rekao je Đilas.

Predsednik KSS je rekao i da je FIBA uputila dopis na adrese sedam zemalja učesnika kvalifikacionih olimpijskih turnira u Italiji i Srbiji sa pitanjem da li su spremni da preuzmu organizaciju, kao i nekolicini zemalja koje nisu medju 18 učesnika turnira da li žele da uzmu učešće ako neka od ovih zemalja bude suspendovana.

- Među zemljama koje igraju kvalifikacioni turnir to se odnosi na Italiju, Hrvatsku, Srbiju, Grčku i Tursku, čak i na Češku, pošto je Nimburk potpisao za Evrokup. Jedino na koga se u ovom trenutku ne odnosi je Francuska, sve ostale evropske zemlje učesnice kvalifikacionih turnira su u istoj situaciji - naveo je Đilas.

Đilas je kazao i da je razgovarao sa čelnicima italijanske federacije, koji su takođe domaćini turnira.

- Izneli su mi šta će oni učiniti - zajedno sa svojim Olimpijskim komitetom će postaviti zahtev pred tri kluba koja su odlučila da igraju Evrokup da od toga odustanu ili će biti suspendovani iz njihove nacionalne lige - rekao je Đilas.

Đilas je istakao da situacija nije ista za sve.

- Za zamlje našeg regiona postoji uslovljavanje od strane Evrolige da pobednik ide u elitno takmičenje, ali da tri ekipe moraju u Evrokup, što ne važi za Italiju, Grčku i Tursku. Oni već imaju svoje predstavnike, jedno ili dva garantovana mesta u Evroligi, pitanje je šta ostali hoće, ali nemaju tu vrstu uslovljavanja da moraju da igraju Evrokup. Tu imam duboko neslaganje sa ljudima koji vode Evroligu, počevši od toga da nema uslovljavanja za zemlje koje imaju 11 garantovanih mesta, a koje važi za ostatak Evrope - rekao je on.

- Našli smo se u situaciji da je od uslovljavanja od strane Evrolige, FIBA Evropa odgovorila svojim uslovljavanjem, ne mislim da je to rešenje - dodao je Đilas.

Zbog toga će, kako je rekao, uputiti dopis Patriku Baumanu i Đordiju Bertomeuu, sa željom da se pronađe neko rešenje.

- Nije sporno da FIBA prihvata da prvi ide u Evroligu. Ako je tako, ne vidim zašto bi Evroliga sama imala i drugo takmičenje, zar nije bolje da se dogovore oko toga i da nas sve zajedno reše ovog problema u koji su nas uveli. Ne znam da li će to naći na neki odjek, ali smatram da je to moja obaveza - rekao je Đilas.

Đilas je obavestio klubove i da će sutra biti održana sednica Upravnog odbora i istakao da ne može da prejudicira stav UO, ali da smatra da KSS mora da sprovodi odluke FIBA dokle god one postoje, bez obzira da li se sa njima slaže ili ne.

- Mislim da se u delu javnosti pravi priča da je ovde u pitanju samo Partizan, o čemu možemo da pričamo tek kada vidimo koji klub bi mogao da dođe u ovu situaciju, odnosno kada se završi ABA liga i vidimo ko je dobio mesto u Evroligi, koja takmičenja žele da igraju naši klubovi i ko uopšte ima ponudu za Evrokup, da bismo onda videli na koga se to odnosi - rekao je Đilas.

- Na sastanku smo svi zajedno pokazali jednu dozu razumevanja, mi iz Saveza za situaciju u klubovima, a klubovi za situaciju u kojoj je nacionalni Savez koji mora da učini sve što je potrebno da se spreči diskvalifikacija Srbije - zaključio je Đilas.