Crvena zvezda prvi evropskio trofej
KK Crvena zvezda
Crvena zvezda prvi evropskio trofej

KK Crvena zvezda

Crvena zvezda prvi evropskio trofej, Foto: KK Crvena zvezda

Imala je Zvezda i pre trijumfa u Kupu kupova zapažene rezultate u Evropi, jer je 1972. godine stigla do finala ovog takmičenja, kada je poklekla protiv Olimpije iz Milana rezultatom 70:74, a 1973. godine ekipa je stigla do polufinala Kupa evropskih šampiona. Takođe, crveno-beli su kasnije igrali još tri evro finala, 1975. u Kupu kupova, 1984. i 1998. u Kupu Radivoja Koraća, ali su zastajali na poslednjem koraku.

Na svom putu ka finalu I trofeju, crveno-beli su pobeđivali ekipe “17 Nandori”, francuski “Banjole”, kasnije u četvrtifnalnoj grupi I ekipe sofijskoj CSKA, italijanski Sakle iz Torina, a u polufinalu je bio španski Estudijantes. U prvoj utakmici u Madridu Zvezda je slavila sa 79:74. Na poluvremenu je bilo čak 16 razlike za crveno-bele (42:26). Kapičić je ubacio 27, a Slavnić 20 poena. U revanšu je Zvezda bila još ubedljivija i sa stotkom izbacila madridske “studente“ (104:85) za plasman u svoje drugo evropsko finale. Ivan Sarjanović je odigrao meč karijere. zabeležio je 29 poena, dok se Dragan Kapičić zaustavio na brojci od 27 postignutih poena. U drugom polufinalu Zbrojovka je izbacila Saklu iz Torina.

U finalnom susretu u italijanskim Udinama crveno-beli su vodili i dominirali tokom čitave utakmice. Tada se nije igralo po četvrtinama, a i timovi su tokom mečeva koristili znatno manji broj igrača. Zvezda je na poluvremenu vodila sa devet poena razlike (45:36). Ponovo se istakao Ivan Sarjanović, ali ovoga puta u odbrani, jer je u prvom delu zaustavio Pospišila, koji je bio jedan od najboljih igrača čehoslovačkog tima. Crveno-beli su pred kraj meča vodili i sa 21 poenom razlike, ali je rival u finišu smanjio na podnošljivih minus 11. U napadu se istakao Zvezdin fantastični trio asova i reprezentativaca. Kapičić je postigao 23 poena, Moka Slavnić je ubacio 20, a legendarni Duci Simonović je zabeležio 19 poena. U redovima Zbrojovke istakao se Jan Bobrovski sa 20 postignutih poena.

Crvena zvezda prvi evropskio trofej

KK Crvena zvezda

Crvena zvezda prvi evropskio trofej, Foto: KK Crvena zvezda

Crvena zvezda – Spartak Zbrojovka 86:75 (45:36)

Udine, 2. april 1974.

Dvorana: “Primo Karnera“.

Gledalaca: 3.500.

Sudije: Vili Bestgen (Zapadna Nemačka) i Aldo Albanezi (Italija).

Crvena zvezda: Goran Rakočević, Zoran Lazarević, Ivan Sarjanović 4, Božidar Pešić, Radivoje Živković 8, Dragoje Jovašević, Dragan Kapičić 23, Ljubodrag Simonović 19, Dragiša Vučinić 12, Zoran Latifić, Ljubomir Žugić, Zoran Slavnić 20. Trener: Aleksandar Nikolić.

Zbrojovka: Jaroslav Baranek 8, Jirži Balaštik 9, Kamil Brabenec 14, Jan Bobrovski 20, Petr Novicki 8, Jirži Pospišil 6, Vojteh Petr 10, Jaroslav Stehlik, Mihal Arpaš, Vaclav Šramek, Ludvik David, Hrubec. Trener:František Konvička.