Kobi Brajant
AP/Matt Rourke
Kobi Brajant

AP/Matt Rourke

Kobi Brajant, Foto: AP/Matt Rourke

Kobi je tada putovao sa još osam osoba u privatnom helikopteru koji se srušio, a nesreću niko nije preživeo. Tragičnu vest službeno su potvrdile gradske vlasti Kalabasa, a u helikopteru je bila i njegova 13-godišnja kći Đijana.

Imao je samo 17 kad je iz srednje škole došao na draft 1996. Šarrlot Hornetsi izabrali su ga u prvom krugu, ali Lejkersi su obavili posao veka, kada su za mladu nadu trejdovali našeg Vlade Divca.

Brajant je u tandemu sa Šekil O'Nilom odveo Lejkerkse do tri uzastopne titule NBA prvaka (2000., 2001. i 2002.). Kada je Šek napustio klub, Kobi je postao vođa tima koji je uzeo još dve titule prvaka (2009. i 2010.).

"Ovo je zadnje što mogu da ti dam. Moje srce može da istrpi udarce, moj um može da podnese napor. Ali moje telo zna kada je vreme da kažem zbogom. Šta god bilo dalje, uvek ću ostati onaj šestogodišnji dečak sa tatinim čarapama smotanim u loptu. U uglu sobe kanta za smeće. Pet sekundi do kraja. Četiri - tri - dva - jedan - nula... Volim vas zauvek, Kobi."

Napisao je ovo Brajant, opraštajući se od navijačaa, kada je prestao sa košarkom.

Sa američkom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine i četiri godine kasnije u Londonu.

Karijeru je završio 2016. godine, a odigrao je 1.346 utakmice i oborio niz rekorda. Sa 33.643 postignuta koša nalazi se na četvrtom mestu liste svih vremena, a ispred njega su samo Karim Abdul-Džabar (38.387), Karl Maloun (36.928) i LeBron Džejms (33.655). Upisao je i 7.047 skokova i 6.306 asistencija.

Kobi Brajant

EPA/Tannen Maury

Kobi Brajant, Foto: EPA/Tannen Maury

Dve sezone uzastopno (2005./2006. i 2006./2007.) bio je najbolji strelac NBA lige, a u utakmici protiv Toronto Raptorsa, 22. januara 2006., Kobi je postigao 81 poen, što je drugi najbolji učinak jednog igrača u istoriji NBA.

Rođen je u Filadelfiji, u Pensilvaniji, 23. avgusta 1978. Kobi je imao samo tri godine, kada je počeo da se bavi košarkom, a ljubav mu je usadio otac Džo, takođe profesionalni košarkaš.

Sa 13 godina košarku je ozbiljno shvatio. Pokazao je neverovatni talenat a jednu od školskih ekipa u Americi odveo je do titule državnog prvaka. Naravno, bio je proglašen za igrača godine. 

Kao klinac stigao je u Lejkerse i odmah srušio niz rekorda. Postao je najmlađi igrač u prvom timu Lejkersa, najmlađi igrač na Ol-Star. Iz godine u godinu je sve više napredovao, a ostaće zapisan u svetu košarke kao jedan od najvećih šutera svih vremena.

  • Jedan je od šest igrača u istoriji, koji su imali više od 35 koševa u proseku jedne sezone (2005.-2006.).
  • Bio je čak 12 puta izabran u najbolju odbrambenu petorku lige.
  • Najmlađi Ol-Star starter ikad (18 godina, 158 dana).
  • Pobednik takmičenja u zakucavanju 1997.
  • Verovatno jedini pravi naslednik Majkla Džordana

Bio je igrač za velike utakmice i najveće trenutke. Kada se lomila utakmica, kad niko od saigrača nije želeo da preuzme odgovornost, Kobi je bio tu. Nadimak Crna Mamba je dobio, jer je ujedao sa sve osmehom na licu.

Kobi je od 2001. godine bio u braku sa Vanesom Brajant. Par se upoznao 1999. godine, košarkaš je tada imao 21 godinu, a ona 17. Samo šest meseci nakon što su se upoznali, Kobi ju je zaprosio. Zajedno su imali četiri kćerke.

Kobi, Vanesa Brajant

EPA/Ettiene Laurent

Kobi, Vanesa Brajant, Foto: EPA/Ettiene Laurent

Neko će nekad i oboriti Brajantove rekorde. Ali teško da će zameniti tu harizmu, sigurnost, uravnoteženost, odlučnost, spokojnost, želju i glad za titulama. Jer Kobi je bio jedan jedini, neponovljivi. 

Bonus video: 

PROČITAJTE JOŠ: