KK Partizan KK Crvena zvezda
KK Partizan NIS
KK Partizan KK Crvena zvezda

KK Partizan NIS

KK Partizan KK Crvena zvezda, Foto: KK Partizan NIS

Region sa četiri šampiona Evrope (Bosna, Jugoplastika, Cibona i Partizan) je spao na samo jedno mesto u Evroligi, a i to je dovedeno u pitanje. Situacija bi međutim mogla uskoro da se promeni na bolje, pre svega za Srbiju, jer su jedini košarkaški prvak Evrope iz nađe države i Crvena zvezda kandidati za dobijanje A licence, tvrdi prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu.

Ko zaslužuje A licencu?

 

- Nije u redu da otkrijem imena, ima mnogo klubova širom Evrope koji žele da igraju Evroligu, lista je poduža, što govori o tome da je takmičenje uspešno. Moramo da gledamo tržište po tržište i da tražimo klubove koji mogu da rade samostalno i odgovore svim zahtevima takmičenja koji su veliki. I biće još zahtevniji kako vreme bude prolazilo. Partizan i Crvena zvezda su kandidati, kao i Budućnost, ali imamo i klubove u Italiji, Španiji, Rusiji, koji mogu da budu kandidati (za A licencu). Za mene je jako važan koncept Evrokupa, jer s nekim klubovima imamo mogućnost da radimo godinama unazad, zbog čega nam je mnogo lakše da razmišljamo o njima kao kandidatima - izjavio je Bertomeu.

Španac nije precizirano kada bi se to eventualno desilo.

- Moramo da idemo korak po korak. Sada je najvažnije da vidimo možemo li da uključimo timove poput Asvela i Bajerna. Nama je Bajern od izuzetnog značaja jer je u pitanju globalno jedan od najvećih brendova, zato je Bajern za nas prioritet. Najlakše je nekog samo pozvati u takmičenje, mi kao vlasnici lige želimo da ukažemo na sve obaveze i odgovornosti koje nosi poziv, šta možemo da ponudimo. Kad budemo to završili, sledeći korak je da privučemo klubove sa sličnim bazama u zemljama koje su nam važne. Tu mislim i na Nemačku koja nam je važna zemlja, ove godine igraće se F4 u Kelnu, u razgovorima smo s Albom iz Berlina oko dublje saradnje. Na duže staze Evroliga će biti otvorena za priključivanje drugih timova, da pojačamo pul klubova koji će imati dugoročne ugovore u takmičenju. Sada ih imamo jedanaest, cilj je da do kraja sezone imamo trinaest, a u narednim godinama još više. Pre dva leta dogovorili smo se da imamo pun spisak učesnika u Evroligi, bez obzira na plasman u domaćim takmičenjima, da imamo punu slobodu da pozovemo koga mi želimo gde gledamo naš interes, to je ono što želimo. Za Nemačku i Francusku je već završeno, ali tu imamo Srbiju ili zemlje koje su nam važne zbog promocije košarke i imaće svoje klubove u takmičenju - zaključio je čelnik Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

QQLELE

14.01.2021 14:52

Bajern veliki brend, više nego tragikomično