Svetislav Pešić
EPA/Alejandro Garcia
Svetislav Pešić, Foto: EPA/Alejandro Garcia

Košarkaši Baskonije novi su šampioni Španije. Ekipa Duška Ivanovića u odlučujućoj utakmici završnog turnira u Valensiji pobedila je Barselonu rezultatom 69:67 i četvrti put u istoriji osvojila titulu. Koš odluke postigao je Luka Vidloza u poslednjim trenucima meča.

Baskijci su prvi put posle deset godina šampioni Španije, a tri od ukupno četiri titule u klupskoj istoriji doneo im je Ivanović (2002, 2010. i 2020). Katalonci su poslednji put prvaci bilio pre šest godina, a sa 15 trofeja rekorderi su ACB lige. Pešić je sa Barsom osvojio dve titule - 2003. i 2004.

Njegova ekipa je bolje počela meč, ali je Baskonija brzo odgovorila i serijom 9:2 povela 15:9. Usledio je odgovor Katalonaca serijom 7:0 i uvodna četvrtina odlučujućeg duela nagovestila je neizvesnu borbu do kraja.

Ekipa Svetislava Pešića je u drugom periodu bila znatno bolja i konstantno je imal prednost od četiri do devet poena, a na odmor se otišlo sa rezultatom 39:33.

Potpuno drugačija slika viđena je u trećoj četvrtini. Baskonija je pojačala odbranu, u napadu je bilo mnogo više rešenja i veoma brzo Baskijci su serijom 14:4 preokrenuli - 44:41.

Sa egal rezultatom ušlo se u odlučujućih deset minuta (51:51). Baskonije je bolje počela poslednju deonicu, u dva navrata je imala po četiri poena viška, ali Pešićev tim nije je u svakom trenutku imao odgovor.

Ipak, u uzbudljivoj završnici Ivanović je nadmudrio Pešića, a Vidloza postigao zlata vredan koš.

Baskojce su predvodili Vildoza sa 17 poena, Tornike Šengelija sa 14, Ilimane Diop sa 10... Na drugoj strani Tomas Ertel je bio najraspoloženiji sa 21 poenom, 4 skoka i 5 asistencija, Kori Higins je dodao 14, a Kajl Kjurik i Nikola Mirotić, koji je pet minuta pre kraja zbog pet ličnih grešaka morao iz igre, po 8.

PROČITAJTE JOŠ: