Dušan Kecman
youtube/Euroleague
Dušan Kecman, Foto: youtube/Euroleague

Etablirani košarkaški portal Sportando je izdvojio 10 najznačajnijih momenata u Evroligi za proteklih 10 godina.

Među njima se našla prva utakmica plej-ofa između Partizana i Makabiju u sezoni 2009/10.

 

 

Crno-beli su tada bili apsolutni autsajderi. Došli su u Tel Aviv na noge vrlom skupom timu, pretendentu za titulu. I tada se desilo jedno od mnogobrojnih čuda u eri Duleta Vujoševića.

Iako nije bio glavni strelac, iskusni Dušan Kecman je pokazao pravi šampionski mentalitet, zatrpavši "Ponos izraela" sa 29 poena. Međutim nije sve bilo idealno, taman posla. Sredinom druge deonice su gosti gubili 21 poen razlike protiv ekipe koja nikada nije izgubila meč plej-ofa Evrolige na svom terenu. Kecman je pokrenuo preokret, spustivši deficit na 14 poena na poluvremenu. Nastavio je sa još 10 u trećoj deonici i na njegovim leđima je Partizan uspeo da dođe do prvog vođstva. Šampionsa Panatinaikosom iz prethodne sezone je ubacio čak sedam trojki, što je i dan-danas rekord u utakmicama plej-ofa, crno-beli su pobedili 85:77. Kompletiran je najveći povratak gostiju u istoriji dogravanja. 

 

A tamo su u paklu "Pionira" pobedili obe utakmice i sa 3:0 otišli na četvrti fajnal-for u klupskoj istoriji. 

Mnogim navijačima Partizana se na poimanje imena "Džoš Čildres" i dalje diže kosa na glavi, jer je on krivac zašto Olimpijakos nije izgubio polufinale, nego se u produžetku završila bajka kluba sa najmanjim budžetom iz završne četvorke.