Duško Savanović
V. Marković
Duško Savanović

V. Marković

Duško Savanović, Foto: V. Marković

Ko je kriv zbog toga što se košarkaši Srbije vraćaju sa Mondobasketa bez medalje?

Dok se javnost pita šta je moglo drugačije da se uradi tokom šampionata i da li je selektor Saša Đorđević vukao pogrešne poteze, učinak „orlova“ na Svetskom kupu za naš magazin analizira čovek koji je prošao sito i rešeto sa nacionalnim timom - Duško Savanović.

- Veoma mi je žao što nismo prošli dalje i što nismo došli u poziciju da se borimo za medalju. Možda smo imali prevelika očekivanja, ali šta da se radi - tvrdi za „Sport plus“ Duško Savanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Nikola Jokić I Danilo Galinari

ALO Foto: Marko Metlas

Nikola Jokić I Danilo Galinari, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

Početak nije nagoveštavao ovakav ishod. Da li su nas uljuljkale ubedljive pobede u duelima sa objektivno slabijim rivalima kao što su Angola, Filipini ili Portoriko?

Saletova reakcija je normalna!

Selektor Đorđević je posle poraza od Argentine rekao da je on najveći krivac. Za vas očekivano ili ne?

- Bilo koji selektor bi isto postupio u njegovoj situaciji. Štiti svoje igrače, za koje se na kraju krajeva i odlučio. To svi treneri rade, ništa novo - rekao je Savanović.

- Utakmice protiv slabijih rivala stvorile su lažnu sliku da smo superiorni. Do meča sa Španijom nismo imali ozbiljnog protivnika, a taj poraz nas nije prodrmao. Igrači nisu pokazali reakciju, ušli smo u neku vrstu igre u kojoj nismo znali ko šta treba da radi, pa se završilo kako se završilo. Kao bivši igrač, ne podržavam onu prevaziđenu priču da treba izgubiti neku utakmicu tokom priprema. Mislim da je dobro što više pobeđivati, ali tako je trebalo da nastave i protiv jačih selekcija.

Čini se da je Bogdanović ostavio najbolji utisak, dok je mnoge razočarao Nikola Jokić

- Bogdan je opravdao ono što se od njega očekivalo. Taj momak je preuzeo ulogu lidera ekipe i košgeterski odigrao maestralno. S druge strane, Nikola nije bio na očekivanom nivou. On je vrhunski igrač i ne mora se odmah baciti ljaga na njega. Možda je bio ispod očekivanog zbog toga što u Denveru ima drugačiju ulogu ili zbog načina rotacije. Možda je i do ambijenta koji se stvorio u vezi sa njegovim dolaskom - poručio je Savanović.

Skola je fenomen

Kako komentarišete fenomen Luisa Skole? Čovek je stariji od vas tri godine, a razbio je centre Srbije u četvrtfinalu.

- On i dalje igra, a ja sam debelo u penziji. (smeh) On je fenomen. Nije pozvan u reprezentaciju samo zbog igre već više zbog iskustva koje donosi. Budalaština je da se po godinama biraju igrači za reprezentaciju i da se stalno priča o podmlađivanju. Mladi igrači se dokazuju u klubovima, a za reprezentaciju igraju najbolji. Skola je sjajan primer za to i na našu žalost dokazao je to majstorskom partijom baš protiv Srbije.

Deluje da je u mečevima protiv Španije i Argentine ogroman hendikep bio izostanak Miloša Teodosića?

- Mnogo je nedostajao! On iza sebe ima bezbroj ovakvih utakmica i sigurno bi bio od velikog značaja u prelomnim momentima. Micić i Jović su vrhunski plejmejkeri i ne želim da umanjim njihov značaj, ali bismo sigurno imali više opcija u igri da je Teo bio sa reprezentacijom.

Ne znam šta FIBA radi!

Kako vam se čini sistem takmičenja?

- Nije mi jasno šta FIBA pokušava. Pravila se stalno menjaju, sistem takmičenja takođe, čak i samo ime turnira. Zaista ne razumem ko su ljudi koji to određuju. Videli smo na ovom prvenstvu da su sudije bile daleko ispod očekivanog nivoa. Kompletan utisak je da je FIBA debelo podbacila - tvrdi nekadašnji krilni centar.

Da li je ostanak bez odličja katastrofa?

- Ovi momci imaju pravo na kiks i loš dan. Mi smo stali na jednu pobedu od cilja. Očekivano je bilo da se nađemo među četiri najbolje selekcije. Ne mogu da se složim sa komentarima da je ovo debakl i skandal. Mi smo i dalje svetska sila u košarci i to se ne dokazuje samo kada dođe neko veliko takmičenje, nego stalno. Slovenija je evropski prvak, a gde je sada? Iz svega toga treba izvući neku pouku, a ne da se odmah krene sa pljuvanjem - zaključio je Savanović.

BONUS VIDEO

Selektor Aleksandar Đorđević opširnije o teškim porazima protiv Španije i Argentine!