Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda
Alo Marko Metlas
Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda

Alo Marko Metlas

Večiti derbi Partizan - Crvene zvezda, Foto: Alo Marko Metlas

Kraj sezone, bez šampiona! ABA liga za tekuću sezonu 2019/2020. neće biti nastavljena, potvrđeno je na sastanku klubova. Na sastanku ABA klubova odluke se donose prostom većinom, ali su se svi izjasnili da nisu za nastavak sezone koja je prekinuta usled pandemije koronavirusa, a razlozi su jasni.

Regionalna liga će tako slediti primer Evrolige i Evrokupa, čiji je potez čekala i koja je u ponedeljak rešila da nema povratka utakmicama do jeseni. To je i ključno za ABA ligu, jer je time gotovo sve rešeno. Odlučeno je da će Crvena zvezda ostati u Evroligi 2020/21, u kojoj će biti isti timovi kao u prekinutoj sezoni, a Partizan (kao jedan od četvrtfinalista) u Evrokupu, u kojem će mesta dalje popunjavati prema plasmanu iz nacionalnih i regionalnih liga.

Nastavak ABA lige izgubio je smisao, jer titula znači samo stvar prestiža. Čeka se još da li će se slediti primer Evrolige, poništavanje i ponavljanje sezone sa istim učesnicima, ili će ipak biti proširenja lige za dva prvoplasirana iz ABA 2, Borca i MZT Skoplja.