Ognjen Dobrić
Foto: Printscreen/Printscreen Instagram

Srpski košarkaš Ognjen Dobrić ovog leta je promenio sredinu i narednoj sezoni nosiće dres italijanskog Virtusa, a čini se kao da se tim iz bolonje nije baš sjajno pripremio za dolazak srpskog košarkaša. Reprezentativac Srbije rođen 1994. godine u Kninu predstavljen je na zvaničnoj Tviter stranici Virtusa kao košarkaš iz Hrvatske - zbog grada u kojem se rodio. 

Italijani su iskoristili latinski naziv grada "Tenin" kako bi opisali Knin, gde kojim je svojevremeno upravljala Venecija. Italijani si u u 20. veku imali pretenzije na drugu jadransku obalu, pa je tako Londonskim mirom trebalo da uzmu deo Dalmacije i sam grad Knin, ali je na kraju on pripao novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Tokom drugog rata čete italijanske vojske nalazile su se u blizini, Srbi su od njih često tražili pomoć i zaštitu od ustaša, a utisak je da su samo "vrebali" plen i zauzimanje novih teritorija. Sada su Hrvatskoj dodelili grad Knin, iako u trenutku Dobrićevog rođenja SRJ Jugoslavija nije priznavala Hrvatsku!

LAKO SAM SE ODLUČIO DA PRIHVATIM IZAZOV Dobrić otrkrio šta ga je privuklo ka Virtusu

Tek 1996. godine SR Jugoslavija priznala je nezavisnost Hrvatske, a samostalna Srbija to nikada nije uradila oslanjajući se na ranije potpisana dokumenta. Praktično, Ognjen Dobrić je u oktobru 1994. godine rođen u Kninu, koji je bio grad u Republici Srpskoj Krajini, međunarodno nepriznatoj srpskoj državi na prostoru današnje Hrvatske, koju Jugoslavija u tom trenutku i dalje nije priznala kao samostalnu! Previše komplikovano, ali preciznije od - "Tenin, Croatia".

-Iskreno, samo sam rođen u Kninu sticajem okolnosti. Rat je bio, jedina bolnica koja je radila, moji su živelu Šibeniku. Menjali smo lokacije. U avgustu 1995. smo krenuli u Srbiju sa kolonom. Imao sam 10 meseci, ne sećam se ni Knina ni ničega. Nemam saznanje o tome. Ali, drago mi je kada pričaju o tome. Drago mi je da slušam priče o tome. Osećam se kao da sam pripadnik tamo naroda dole. Moji imaju korene odatle, kulturu iz Dalmacije. Preneli su na mene moji... ispričao je pre nekoliko godina Ognjen Dobrić, koji je u dresu Zvezde stekao nadimak "Kninska kobra".

Porodica Ognjena Dobrića nastanila se u Mladenovcu gde je on odrastao, a čitavu karijeru proveo je u Crvenoj zvezdu - uz pozajmicu u FMP gde je sticao prva seniorska iskustva. Reprezentativac Srbije postao je još u mlađim kategorijama i pre seniorskog tima osvojio je dve medalje, a nedavno je na Mundobasketu 2023 sa saigračima stigao do srebra. Bilo bi možda i zlato da nije bilo nezgodne povrede u prvim minutima finala, ali to ne možemo znati.

Ono što možemo jeste da Hrvatska nikada nije bila ni opcija za Ognjena Dobrića, kada je u pitanju nacionalni tim za koji će nastupati. 

BONUS VIDEO: 

@alo_portal EKSKLUZIVNO ZA ALO! Nole: Volim košarku, ali bolje da se držim reketa! Šampion u društvu šampiona. Novak Đoković ekskluzivno za Alo! sa veličanstvenog dočeka u Beogradu, govori s puno strasti 🎥| D. J. Bužić #alo #alodnevnenovine #novakdjokovic ♬ original sound - Alo_portal

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading