NBA draft
Foto: AP/AP Photo/John Minchillo

Vembanjama je glavna tema svetskih medija mnogo pre održanog drafta na kojem je, potpuno očekivano, završio u San Antonio Sparsima kao prvi pik. 

Pre nego što je i zvanično stupio u NBA ligu, obećao je navijačima Francuske da će na Mundobasketu koji počinje 25. avgusta voditi nacionalni tim svoje zemlje do borbe za zlatnu medalju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Želim da svi vide Francusku kao glavnu pretnju SAD-u u vladavini košarkom. Želja mi je da Amerikanci budu zabrinuti pred utakmicu sa Francuskom - govorio je popularni Vembi.

Sada, nepune dve nedelje kasnije, "generacijski" talenat, kako su ga krstili mnogi skauti, saopštio je da neće braniti boje svoje domovine na Filipinima, Japanu i Indoneziji. 

VEMBANJAMA PRVI PIK Greg Popovič sa prvog mesta uzeo senzacionalnog Francuza

- U smislu razvoja i zdravlja učešće na Mundobasketu ne bi bilo realno ni pametno. Nadam se da će ljudi razumeti. I ja sam frustriran. Francuska reprezentacija mi je i dalje centralna tema i želim da sa njom osvojim koliko god je moguće trofeja, ali ovo je neophodna žrtva - rekao je Vembanjama.

Supertalentovani Francuz je izjavio da mu je pozornost usmerena na Olimpijske igre, ali do tada ko zna šta sve može da se desi.

Nažalost, postao je trend u današnjem sportu da mladi igrači umesto izgaranja od želje da obuku nacionalni dres, odvoje to vreme kako bi se posvetili klupskim obavezama koje su, da se ne lažemo, znatno unosnije i isplativije finansijski.

Francuzi su ovako ostali bez drugog NBA "dragulja", pošto im je prethodno otkazao i Džoel Embid, Kamerunac sa pasošem Francuske. 

Čini se da će simpatizeri ove zemlje još čekati na pariranje Americi, ali ovaj Mundobasket je možda bio prava prilika, pošto za Amere neće biti Bogzna kakvih imena na takmičenju. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading