DERBI DOBIJAJU LAVOVI Goran Grbović za Alo! Ovo je presudna utakmica za Partizan
Vladimir Marković

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde u četvrtak igraju prvi "večiti derbi" u istoriji Evrolige, a domaćin je klub iz Humske.

Nedavno su se dva ljuta rivala sastala u Admiral Bet ABA ligi, kada su crveno-beli dosta lako slavili sa 90:74. Sada je vreme za okršaj u Evropi.

Ako neko zna kako se igra i koliku težinu ima derbi, onda je to proslavljeni košarkaš Partizana Goran Grbović.

Grbović u razgovoru za Alo! ističe da bi ova utakmica mogla da bude prekretnica za izabranike Željka Obradovića.

Ko je favorit?

- Blaga prednost, pre svega na psihološkom planu je na strani košarkaša Zvezde, iz prostog razloga što neće imati pritisak niti publike niti trijumfa. Zvezda je u seriji pobeda, dok je Partizan u rezulatatskoj krizi i ovaj meč bi mogao da bude prekretnica za crno-bele u sezoni - počinje priču Grbović.

Kako se igraju ovakve utakmice? 

- U derbiju se daje 200%, a ko da 201% on pobeđuje. U ovakvim utakmicama ne vodiš računa o povredama, ne zanima te ništa drugo, zanima te samo da pobediš. Domaćim igračima nema potrebe da se objašnjava šta je derbi, oni žive za ovakve mečeve. Ovakve utakmice dobijaju "lavovi" - apostrofira direktor Beogradske arene važnost meča.

DERBI DOBIJAJU LAVOVI Goran Grbović za Alo! Ovo je presudna utakmica za Partizan

ATA Images

 

 

Da li bi faktor publike mogao da igra važnu ulogu?

- Faktor publike će biti jako značajan u smislu podrške za domaće igrače, ali na protivničke igrače neće imati uticaj - smatra naš sagovornik.

Koji igrač bi mogao da odluči derbi?

- Derbi je praznik i po pravilu ga rešavaju domaći igrači koji su motivisani. Partizan nema tu koga da ponudi osim Anđušića. Sa druge strane, mislim da će Nedović biti posebno motivisan. On je fantastičan igrač, strašno me podseća na Igora Rakočevića. Može da pogodi spolja, izuzetno je brz, ima odličan pregled igre. Pored Nedovića, tu je i Luka Vildoza. Partizan je u prednosti u pozicionoj igri, gde se dosta oslanja na Zeka Ledeja, koji može da odigra "leđima", sa šutem koji praktično ne promašuje - objašnjava proslavljeni košarkaš.

DERBI DOBIJAJU LAVOVI Goran Grbović za Alo! Ovo je presudna utakmica za Partizan

ABA liga/Dragana Stjepanović

 

 

Kako komentarišete preporod Crvene zvezde dolaskom Duška Ivanovića?

- Zvezda igra veoma agresivnu odbranu, jednu od najboljih Evropi. Duško Ivanović je sjajan trener koji tačno zna šta hoće i kako da od svakog igrača izvuče maksimum. Veoma je disciplinovan, takav je bio i kao igrač. Vodi računa o svakom detalju. Njegova filozofija je da rad uvek mora da donosi rezultate - navodi Grbović.

DERBI DOBIJAJU LAVOVI Goran Grbović za Alo! Ovo je presudna utakmica za Partizan

Vladimir Marković

 

 

Na drugoj strani je Željko Obradović, jedan od najboljih trenera u Evropi.

- Željko je devetostruki prvak Evrope sa pet različitih timova. Isto je precizan kao Ivanović, inovativan. Kada sklapa ekipu, vrlo dobro zna šta hoće od ekipe, a to još nije postigao sa igračima Partizana. Željko uvek pokušava da igračima usadi pobednički mentalitet, što je mnogo lakše uraditi sa domaćim igračima, jer je strancima teško objasniti da bilo koji meč, protiv bilo koga da igraju, moraju da daju maksimum. I to nije slučaj samo u Partizanu, svi stranci generalno dosta kalkulišu - pravi popularni Grba poređenje dva stratega.

DERBI DOBIJAJU LAVOVI Goran Grbović za Alo! Ovo je presudna utakmica za Partizan

ABA liga/Dragana Stjepanović

 

 

Koji je osnovni problem Partizana?

- Partizan ne daje lake poene, nema rutinu pobeđivanja. Definitivno je potrebno da pronađu petorku plus jednog igrača sa kojom bi igrali 25 minuta zajedno. Imaju odlične individualce, dobru hemiju, ali često dođe do "praznih" minuta. Takođe, Partizan ima jako loš skok u odbrani, a to su elementarne stvari u košarci - navodi nekadašnje krilo crno-belih.

Mogu li Zvezda i Partizan u Top 8?

- Ukoliko Zvezda sad pobedi, biće joj to peta uzastopna pobeda u Evroligi i to bi bio ozbiljan iskorak i onda bi mogla da računa da može u Top 8. Sa druge strane, Partizan mora sada da slavi, da bi se izjednačio sa Zvezdom, pa da se nada onda nekim pobedama u gostima. Uostalom zašto Partizan ne bi ušao u seriju kao Zvezda - zaključuje Grbović.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading