TRAGEDIJA Preminuo čuveni košarkaš
Foto: Pixbay

Radi se o košarkašu koji je sedamdesetih bio član sovjetske reprezentacije koja je imala velike duele protiv Jugoslavije za koju su igrali Kićanović i Dalipagić u tom periodu.

Možda i najčuveniji meč koji je Žarmuhamedov igrao protiv Jugoslavije bio je 1978. godine kada je na Filipinima Jugoslavija dobila Sovjetski Savez posle produžetka 82:81.

U Ljubljani 1970. Sovjeti su dobili Jugoslaviju, ali su bili tek treći na tom prvenstvu dok je Jugoslavija bila naravno prva.

IVANOVIĆ POSLE POBEDE NAD VIRTUSOM Počeli smo hladno, a onda se sve promenilo u drugom poluvremenu

Sovjeti su sa Žarmuhamedovim dobili Jugoslaviju i na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972, a revanš je usledio u Montrealu kada je Jugoslavija dobila u polufinalu.

Tri puta je Alžan Žarmuhamedov bio prvak Evrope sa Sovjetskim Savezom, a 1975. je tu titulu izgubio u Beogradu takođe od Jugoslavije, a „plavi“ su i tada u završnoj finalnoj grupnoj fazi bili bolji do tada večitog rivala.

Žarmuhamedov je inače najčuveniji košarkaš iz Kazahstana, a celu karijeru je proveo u CSKA iz Moskve sa kojim je 1971. bio šampion Evrope. Bio je centar visok 207 centimetara, a CSKA mu je 2012. godine povukao dres sa brojem sedam iz upotrebe. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading