VELIKI IZAZOV ZA SRBIJU Selektor Pešić otkrio ko će igrati ključne mečeve pa poručio: Ja sam svoju knjigu odavno napisao (VIDEO)
Tanjug

Prvi put posle debakla na Evropskom prvenstvu Kari je izašao pred novinare. Ovoga puta teme su ključne utakmice protiv Velike Britanije i Turkse u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. 

Selektor ima mnogo problema da stastavi tim.

VELIKI IZAZOV ZA SRBIJU Selektor Pešić otkrio ko će igrati ključne mečeve pa poručio: Ja sam svoju knjigu odavno napisao (VIDEO)

Tanjug

 

 

- Vi sve pratite, počela je druga runda u avgustu. Počeli smo drugu rundu sa dve pobede protiv Grčke i Turske. Za razliku od prve runde gde nam nisu priznati rezultati Slovačke, to je važno reći, jer je ova druga grupa i pobeda Belorusije dolazi u direktnom susretu sa nama, Grcima, Turcima i Britancima. To je dodatni peh koji smo zaradili. Ono što je sada mnogo važnije jesu utakmice koje nas očekuju. Prvo sa Britanijom u petak, pa sa Turskom u ponedeljak. Važno je reći, bez traženja izgovora i alibija, važno je da vi od mene čujete da smo mi u ovom kvalifikacionom prozoru prošli kroz naporan proces. Završili smo sa Grčkom i Turskom u avgustu sa 31 igračem, sada postižemo apsolutni rekord, imamo 38 igrača koji će proći kroz sve kvalifikacione utakmice. Ne postoji kontinuitet za razliku od timova protiv kojih igramo - rekao je Pešić na početku.

Nastavio je u istom ritmu.

- Ti momci su do sada dali apsolutni maksimum, bilo je dobro za nas u reprezentaciji koji je to potencijal koji mi sa aspekta potreba imamo. Gledaju se rezultati, kada su zvanične utakmice u pitanju. Prošli smo kroz veoma zahtevan proces, ja lično sam dobio apsolutni pregled na koje igrače možemo da računamo, kao i u procesu Olimpijskih igara i posle toga. Igre u Parizu će se igrati, ali košarka se nastavlja i posle toga. Vrlo je važno reći da mi za to nismo krivi. Taj odnos koji postoji u evropskoj košarci je katastrofalan, može knjiga da se napiše. Napravljeni su razgovori sa igračima i trenerima, mi smo došli u situaciju da ovakav zahevan prozor igramo bez većine igrača koji su bili u procesu za Evropsko prvenstvo. Imali smo razgovore sa Partizanom i Zvezdom, koji su nam izašli u susret. I oni u tom momentu imaju utakmice Evrolige, to se igra u četvrtak i petak. Španski klubovi nisu dali svojim igračima da napuste tim, još postoji nekakva nada, ali Baskonija i Valensija teško da će pustiti naše igrače. Očekujemo da Vasa dobije dozvolu, kao i Gudurić. Isto važi za Lučića i Jaramaza. Takva je situacija - rekao je Pešić.

VELIKI IZAZOV ZA SRBIJU Selektor Pešić otkrio ko će igrati ključne mečeve pa poručio: Ja sam svoju knjigu odavno napisao (VIDEO)

Tanjug

 

 

Selektor se osvrnuo i na Nemanju Nedovića.

- Nedović je zamolio da propusti ovaj 'prozor', nije u potpunosti spreman, a kada neko nije u potpunosti fit, bolje je da ne igra i za njega i za reprezentaciju. Dobrić se povredio, nije teža povreda, videćemo, zahteva mirovanje, nadamo se da će se oporaviti.

Selektor ističe da Britanije nije lak rival.

- Čeka nas težak meč sa Britanijom. Igraju oni i košarku, ne samo fudbal. Pobedili su Tursku, igrali su dobar meč i sa Letonijom, izgubili su tek u poslednjem minutu. Letonija je taj meč igrala sa NBA igračima i Britanci su mogli da ih dobiju. Radi se o ekipi koju poštujemo i pripremamo se kao da je zadnja utakmica. Svaka kvalifikaciona utakmica može da bude zadnja, približavaju se odluke. Radimo na tome da napravimo sistem, da se uigramo. Nadamo se da će ovi momci koji su u tom procesu priprema biti zdravi za meč. Ako si zdrav možeš da daš maksimum.

Stefan Jović je u dobrom stanju.

- Jović je super. U dobrom je fizičkom stanju. Sanirao je sve te povrede koje su ga mučile. Imao je pauzu od mesec dana. Ušao je u proces rehabilitacije dok smo mi bili na pripremama. Nikada bolje nije izgledao. Fale mu mečevi, ali iskustvom može mnogo da doprinese.

Pešić je govorio i o Luki Mitroviću.

- Mitrović je možda i ranije zaslužio poziv. Osim Dobrića koji ima malu povredu svi su dobri. Otišao je na magnetnu rezonancu, videćemo kakva je situacija - kaže Pešić.

ABA liga je odbila zahtev koji je poslat.

- Mi smo se 'polomili'. Od septembra kada sam došao prvi posao je bio da zajedno sa federacijama iz okruženja, Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom, Makedonijom, uputili smo pismo ABA ligi i zamolili da se odloži poslednje kolo pred kvalifikacije, to smo uradili i u februaru. Do toga nikada nije došlo. Ne samo za reprezentaciju Srbije. ABA liga odbila, nije ni razmatrala našu situaciju. Taj luksuz koji Turska ima, odložila je redovno kolo, nisu igrali za vikend. Već u subotu su bili u kompletnom sastavu, trenirali su, biće zajedno do utorka, onda se turski igrači vraćaju u svoje klubove u Fenerbahče i Efes i igraće u Evroligi u četvrtak. Svi pokušaji da se objasni značaj, ne samo naše reprezentacije, već i okruženja. Nisu naišli na razumevanje. Šta bi mogli da menjamo? Ništa, sa našeg aspekta, pošto je pitanje za mene. Osim razgovora sa igračima, razgovora, poseta treninga, razmenjivanje informacija, treninga, ne postoji, To nije moguće, to je jedan haos u kome svi mi živimo.

VELIKI IZAZOV ZA SRBIJU Selektor Pešić otkrio ko će igrati ključne mečeve pa poručio: Ja sam svoju knjigu odavno napisao (VIDEO)

Tanjug

 

 

Pešić je otkrio da je tu zbog uspeha.

-  Želja svih navijača i nas koji smo u svemu tome direktni učesnici, ne postavlja se pitanje. Zbog toga smo i tu, da probamo da uradimo sve, koliko je u našoj moći da damo maksimum za Mundobasket, a onda i na Olimpijske igre. Zbog toga sam došao. Nisam došao da pravim karijeru niti da pišem novu knjigu. Moju knjigu sam odavno napisao, moja karijera odavno je napisana. Ovde sam došao zbog toga.

Danilo Anđušić je ponovo na spisku.

- Različiti su kriterijumi, različiti su ukusi. Moj prvi zadatak i prvi posao je da vidim ko će biti pozvan, ko neće. Slušam šta drugi pričaju, interesuje me mišljenje ljudi kojima verujem i koji gledaju tu širu sliku koja se sastoji od puno detalja. Ne bih ulazio u to ko je zaslužio, ko nije. Ekipa koja je izabrana je po kriterijumima koje sam ja odredio. Anđušić je iskusan igrač, zato je sada tu. Dobar igrač, ranije je takođe igrao za reprezentaciju, ima ponovo šansu da svoj kvalitet i iskustvo pokaže. Zbog toga je tu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading