ŠPANCI SRUŠILI SAN NEMACA "Crvena furija" u finalu Evrobasketa, za zlato protiv Francuza
EPA-EFE/FILIP SINGER

Nakon što je Francuska na neverovatan način pobedila Poljsku u prvom polufinalu, u drugom je Španija posle preokreta pobedila Nemačku u Berlinu sa 96:91

A kakav je to samo meč bio. 

Iako je do poluvremena Španija šutirala sa čak 83% uspešnosti za dva poena, a 50% za tri - gubila je na velikom predahu.

A gubila je jer je vođstvo od devet razlike prokocala usled serije Nemačke od 14:0 u drugoj deonici, ali i zbog toga što su "panceri" maestralno igrali posle osvojenih lopti (gotovo trećinu od 51 poena su tako dali), a nijedan jedini nisu primili iz kontre. 

To je, uz blagu prednost u kontroli skoka, te izvrsnog Denisa Šredera (19 poena) bio dovoljno za 51:46 pred treću deonicu.

A onda je, istina ne baš odmah, počeo šou novog pojačanja Crvene zvezde. 

Lorenco Braun, koji je u prvoj deonici postigao šest, a u drugoj pet poena, na kraju je dogurao do 29 i bio uz, sjajnog u odbrani Alberta Dijaza , ali i 37-godišnjeg Rudija Fernandeza, jedan od najzaslužniji za ono što se desilo u nastavku meča.

Španija, koja je najpre gubila sa devet razlike, pa povela u trećoj deonici, a onda u njoj iznova gubila i to sa deset poena deficita, u četvrtoj četvrtini je zaigrala kao u transu nakon što je Nemačka povela sa 77:70.

Braun je povratak "furije" započeo pogotkom, pa asistencijom za trojku Huanča Ernangomeza, zatim skokom, pa asistencijom za Garubu - što je uz slobodna bacanja već bilo dovoljno da se preuzme vođstvo. 

SPRSKI STRUČNJAK POTPUNO ISKREN ZA HRVATSKE MEDIJE Teodosić je radio ono što kapiten ne bi smeo, teško je biti selektor u tim godinama

Lorenco Braun je trojkom doneo 86:80 Španiji, a onda u samoj završnici, kada je Nemačka prišla na četiri razlike, sa dva slobodna bacanja 15 sekundi pre kraja udaljio ekipu selektora Serđa Skariola na nedostižnih +6.

Braun je utakmicu završio uz pomenutih 29 poena, šut 11/17 (od čega trojke 3/7), ali i uz šest asistencija, dva skoka i četiri izgubljene lopte. Vili i Huančo Ernangomez su pomogli u svom stilu, sa 16, odnosno 13 poena, a Alberto Dijaz je dogurao do 10 poena i čak +25 kada se radi o "plus/minus faktoru". Šreder je na kraju stigao do 30 poena i osam asistencija, protiv Grka spektakularni Franc Vagner je ovoga puta zastao na 15 poena i po tri skoka i asistencije, a 15 poena je ubacio i Andreas Obst. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading