SRBIJA VIŠE NEMA IGRAČA KAO ŠTO JE TEODOSIĆ Goran Grbović bez dlake na jeziku za Alo! progovorio o ključnom problemu srpske košarke
Printscreen You tube

Poput bombe odjeknula je vest da je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić precrtao Miloša Teodosića sa spiska igrača za Evropsko prvenstvo, kao i za mečeve kvalifikacija za Mundobasket.

Kako će Srbija bez Tea? Hoće li se plasirati na Svetsko prvenstvo? Može li konačno do zlata na prvenstvu Evrope? Da li je vreme za stranca u reprezentaciji? Koji su glavni problemi sa kojima se suočava srpska košarka?

O ovim pitanjima razogvarali smo sa proslavljenim košarkašem Partizana i direktorom Arene Goranom Grbovićem.

Kako komentarišete odluku Svetislava Pešića da precrta Miloša Teodosića?

- U trenutku kada krpimo reprezentaciju, Pešić skuplja one igrače koji mogu fizički i mentalno da izdrže predstojeće kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Možda Teodosić fizički ne može da izdrži turnir. Teško je kada jednog takvog asa ne pozovete u reprezentaciju, ali to je Pešićeva odluka i videćemo kakve će biti posledice. Verovatno mu je bilo teško da donese ovakvu odluku, međutim, sigurno da postoje razlozi zašto je ovo uradio - započinje Grbović priču za naš sajt.

SRBIJA VIŠE NEMA IGRAČA KAO ŠTO JE TEODOSIĆ Goran Grbović bez dlake na jeziku za Alo! progovorio o ključnom problemu srpske košarke

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

 

Godinama unazad Srbija muku muči na poziciji plejmejkera. Odstranjivanjem Teodosića, na "kecu" sada imamo samo Vasilija Micića.

- Vasa Micić nije klasičan plejmejker, on je "kombo" igrač. Da bi se napravio dobar plej potreban je plan i program pre svega u mlađim kategorijama. Treneri u mlađim kategorijama moraju da stvaraju igrače, da prepoznaju talente, a oni to ne rade i to je ozbiljan problem. Kroz svoju istoriju imali smo četiri plejmejkera koji su obeležili jugoslovensku i srpsku košarku (Ivo Daneu, Zoran Moka Slavnić, Aleksandar Đorđević i Miloš Teodosić). Takvih igrača više nemamo. Pravi plej je onaj čovek koji dodaje i smanjuje gas, menja brzine. Dobar plejmejker sazri u 25, 26. godini i onda igra jako dugo - objašnjava nekadašnji reprezenatativac.

Srbija u grupi D

Reprezentacija Srbije smeštena je u grupu D na Evropskom prvenstvu zajedno sa selekcijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Prvi meč izabranici Svetislava Pešića odigraće 2. septembra protiv Holandije. Svi mečevi ove grupe igraju se u Pragu.

Da li je Srbija još uvek "zemlja košarke"?

- Mi smo bili zemlja košarke. Sada stojimo u mestu, a u sportu ne smeš da stojiš. Izgubili smo identitet. Mi smo nekada za reprezentaciju igrali sa naprslim mišićima, slomljenim prstom, a da to niko nije znao. Danas igrač kada se povredi, pukne mu nokat, saziva se konzilijum lekara, organizuju se konferencije za štampu. Huan Karlos Navaro i Pau Gasol kada su bili velike zvezde hteli su da se odreknu NBA ugovora samo da bi igrali za reprezentaciju, iako im je lekarska komisija rekla "ne", na ivici ste da budete invalidi. Svi ih ubeđuju da ne smeju da igraju, da će upropastiti karijeru, ali oni ne odustaju. E u tome je suština - kaže bivše krilo Partizana.

U poslednje vreme sve više se govori o dovođenju stranca u nacionalni tim. Kakav je vaš stav po tom pitanju?

- Ako mi moramo da dovodimo stranca da bi se plasirali na Svetsko ili Evropsko prvenstvo, bolje da ne idemo. Posledica toga (eventualnog angažovanja stranca) je loša struka u okviru same košarkaške organizacije, posebno u mlađim kategorijama. I ta težnja jednog dela ljudi koji se bave košarkom da dovedu stranca u reprezentaciju je samo odraz njihovog nerada - jasan je Grbović.

Raspored Srbije u drugom krugu kvalifikacija:

25. avgust, Srbija - Grčka
28. avgust, Turska - Srbija
10. novembar, Velika Britanija - Srbija
13. novembar, Srbija - Turska
24. februar, Grčka - Srbija
27. februar, Srbija - Velika Britanija

Srbija čeka zlatnu medalju još od 2002. godine i Svetskog prvenstva u Indijanapolisu. Mogu li "orlovi" da se okite najsjajnim odličjem na predstojećem šampionatu Evrope?

- Prvo treba da se plasiramo na Mundobasket. Na Evropskom prvenstvu imaš fore da gubiš neku utakmicu, dok smo u kvalifikacijama u situaciji da ne smemo da izgubimo nijedan meč. Protiv Grčke (25. avgusta u Areni) će biti pravi test - oprezan je slavni košarkaš.

Šta očekujete od Nikole Jokića?

- Jokić je jedinstven igrač i oko njega treba sve da se vrti. Dugo igra u NBA i treba mu vremena da se navikne na evropsku košarku, ali verujem u njega. Savršeno je inteligentan i igra za reprezentaciju u najtežem trenutku. Sa Jokićem, Micićem i Nemanjom Bjelicom imamo jako dobru platformu, ali ovi drugi moraju da budu servis svoj trojici koji će iskrvariti po 40 minuta - zaključuje Grbović.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
ja da kazem

09.08.2022 10:00

Ima ima samo pustite decu da igraju bez mita i placanja nego ne moze jadna sirotinja doci tu od vas guzonja sve uzimate ko vas plati a ko nema nemoze.

Sale

09.08.2022 10:18

Pešić je extra trener i prepoznao je da Teo nema više energije.

mihailo

09.08.2022 13:03

@Sale - Igrač sa velikom reputacijom i baš zato ga je selektor pozvao i pažljivo pratio na treningu... Njegovu kondiciju sada i kako se slaže sa drugim igračima na terenu i van terena i zaključio da u ovom momentu on mu nije potreban... i šta tu nije jasno?

Mancini

09.08.2022 13:23

Da se razumemo Teo je IGRAČINA, igrao je za reprezentaciju kada su mnogi otkazivali, i to treba da se VEČNO ZAPAMTI, isto tako i Pešić je više nego dokazani trener, selektor. E sada, ne treba zaboraviti činjenicu da je Pešić dovoljno dobar da je uvideo da Teo nije spreman, fizički, ali treba biti i hrabar i doneti odluku da nije, u ovom trenutku, za reprezentaciju. Rezultati reprezentacije će pokazati da li Tea trebalo otpisati. Nisam vidovit, Verujem da nije, jer je Teo bi koliko god da je (ne) spreman, odigrao bi svoju "rolu" sjajno.