"ORLOVI" POLETELI Pešić otvoreno i iskreno: Na terenu će se sve videti,  Jokić je kao tambura
Foto: Alo.rs

Vreme je za početak priprema. Igrači su tu a selektor je izneo svoj očekivanja.

- Imamo dobre uslove ovde (Trening centar FSS). Bitno je da budemo zajedno, da se družimo i pričamo. Naravno,na terenu će se sve videti. Ali dobra priprema je ključ - rekao je na početku Pešić.

Nastavio je u istom ritmu.

- Većina nije igrala nikada zajedno ili ako su igrali, to je bilo davno. Tako da nam je pored te igračke, taktičke integracije važno i da budemo zajedno, da se družimo, da razgovaramo. Kako pojedinačno tako i grupno. Ne samo o tome šta nas očekuje nego i kako doći do tih ciljeva, šta treba svako pojedinačno da uradi. Na terenu će se sve videti.

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

 

Osvrnuo se zatim na sam rad i ono što čeka tim.

- Teren je mesto gde je najvažnije da se da maksimum. Uvek kažem da loša priprema znači loši rezultati, dobra priprema zavisi od nas. Taj performans, zalaganje, učinak, to je ono što od nas zavisi. To svako od nas treba da uzme, sudbinu u svoje ruke. Rezultati, medalje, trofeji, to ne zavisi samo od nas. Radimo individualno, po pravilima FIBA i NBA tek sutra možemo timski da krenemo. Želja je da ovih desetak dana ovde iskorstimo za upoznavanje, da podelimo naša razmišljanja, da čujemo šta igrači misle i posle toga dolazi ona nedelja gde kreću putovanja, mečevi. Zna se program. Igramo sa Slovenijom, pa u Nemačkoj, onda imamo dva meča sa Grčkom i Turskom, pa posle toga ide selidba u Prag i grupa.

Situacija u kojoj je naša ekipa je baš specifična.

- Situacija je specifična, ono što mi možemo i što igrači mogu, a to je da posle zahtevnih sezona i povreda, da ne širimo priču. Svi smo se trudili da u razgovorima sa igračima podignemo svest, odgovornost za ono što ih čeka. Koliko god je moguće da iskoriste vreme sa porodicom i za dolazak u neko optimalno fizičko stanje. Zato smo napravili kamp u Areni i tamo smo individualno radili sa igračima koji su tada bili u Beogradu. I košarka i atletika i sve ostalo što je neophodno i potrebno da se uvedu i dovedu u neko stanje da možemo normalno da treniramo. Neki su se potrudili, neki su došli nedovoljno, zato smo mi tu da ih dovedemo u optimalno stanje što pre. Fizička priprema je najvažniji deo.

Utakmica sa Grcima igra se 25. avgusta u "Areni".

- Nadamo se da ćemo se kvalifikovati za narednu fazu Eurobasketa. Tako je i za Mundobasket, imamo dva meča sad. Razmišljanje šta će i kako će biti me ne opterećuje u ovom momentu. Gledam sa svim trenerima i medicinskom osoblju da pripremim tim za prvi meč sa Grcima. Oni su u prvoj grupi favorita za medalju na EP. Biće izazovna utakmica, nadamo se da ćemo imati podršku publike da dobijemo taj meč, posle toga otom-potom. Prerano je za pravljenje planova. Fokusirao bih se da prvo ispunimo ove planove sada.

Dva igrača neće biti na raspolaganju.

- Većina igrača je tu. Koprivica i Simanić su bolesni, na kućnom su lečenju. Jović i Pokukševski su i budućnost i sadašnjost, za njih nismo dobili dozvolu klubova. Oni ostaju. Traže od njih da budu u avgustu tamo da se pripreme za sezonu. Posebno Jović koji je sada otišao. Ostali su tu, imamo iskustva, igrače koji su prošli kroz ove 'prozore'.

Selektor je govorio i o favoritima na EP.

- Videćemo kako se se sve odvijati, ko će igrati sa kakvim ekipama. Slovenija, Francuska, Španija i Grčka. Prva grupa favorita. Ima tu i drugih, Nemačka će biti nezgodna, igraju kući, imaju generacijsku ekipu. Ne znam da li su oni u prvoj grupi. Iz ove perspektive danas je tako. Živimo u vremenu gde se menjaju stvari, dolaze povrede, sve to može da poremeti planove. Korona dolazi, sve to može da se dogodi. Tu je i Italija koja će biti kompletna posle toliko godina. Turska u svakom slučaju. Da ne izostavim nekoga. Evropsko prvenstvo je zahtevno, igra se na dva dana, zna se da posle u eliminacionoj fazi sve brzo može da se završi za nekoga od favorita. Ali eto, to je to.

Pešić još uvek ne zna ko će ići na Evropsko prvenstvo.

- Imam viziju kako bi trebalo da igramo, prema tome biram igrače, prema stilu i onome kako želimo, vizija postoji. U smislu ko će igrati i ko će ići. Treba uloge da se dodele, kao u svakom timu. To je proces koji traje, da što ranije budu odluke.

Selektor se osvrnuo i na Nikolu Jokića.

- Jokić je došao dobro pirpremljen. Najvažnije je da on bude u dobrom fizičkom stanju, ne samo on, nego i svi. On je kao tambura u ovom trenutku, sredio je svoje telo. Došao je takav iz Amerike. Fizički je pripremljen, raduje se što je sa reprezentacijom. Vidi se na treningu u privatnom druženju sa igračima i oni se raduju što je tu. Sa Jokićem je situacija dosta povoljna. Radi dobro, trenira dobro. Ostaje posle treninga, dolazi prvi, poslednji izlazi. Želi da se pripremi dobro i za njega je ova situacija takva, malo se promenila, nije igra, ali se drugačije radi. Različiti su koševi, dimenzije, linija za tri poena. U NBA postoji drugačija igra u reketu, ovde je puno dole. Drugačije je u Evropi. Nije nekoliko godina u Evropi, kao i svakome treba mu vreme da se adaptira na način igre u Evropi. Znate kako, ako imaš znanje, brže se prilagođavaš. Njemu to znanje ne fali koliko znam.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading