ODUVEK VOLEO TEREN Hasan je toliko brzo rastao, da se pitao da li ima mesta za njega u sportu (FOTO/VIDEO)
kkcrvenazvezda.rs

Obožavao je da bude na terenu i obuče svoj dres "Hurikejnsa". Na kraju krajeva, već je osvojio dva šampionata, neki koledž programi su bili zainteresovani za njega... 

U međuvremenu, telo je počelo da mu menja oblik, postajao je sve snažniji, viši, krupniji... Možda, ipak, "previše" snažniji, viši i krupniji. Ubrzano je počeo da raste u svakom smislu i počeo je da se pita da li ima mesta za njega u sportu koji obožava, gde su brzina i mobilnost od esencijalne važnosti.

ODUVEK VOLEO TEREN Hasan je toliko brzo rastao, da se pitao da li ima mesta za njega u sportu (FOTO/VIDEO)

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Došlo je vreme da se proba nešto drugo. Ali, kakav mu je izbor? Gotovo nikakav. Vreme je da se ode na košarkaški trening, pošto je stekao sve fizičke karakteristike za to.

Ovako je otprilike izgledao početak bavljenja sportom Hasana Martina, 26-godišnjeg Njujorčanina sa Steten Ajlenda, najnovijeg pojačanja Crvene zvezde i uzdanice u reketu trenera Vladimira Jovanovića, 

Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa ovim Amerikancem je što je lako moglo da se dogodi da ga ne vidimo "pod obručima". 

ODUVEK VOLEO TEREN Hasan je toliko brzo rastao, da se pitao da li ima mesta za njega u sportu (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Kada je počeo da se bavi košarkom, nikako je nije voleo. Štaviše, svom ocu, inače radniku hitne pomoći zadužen za smenu na groblju, često je govorio da ne želi da bude deo turnira na kojima je njegova škola učestvovala.

Ono što mu je pomoglo da ne odustane je košarkaški uspeh njegovog starijeg brata Karima na univerzitetu Riversajd. Kada je njemu to pošlo za rukom, onda su i ostala braća (Hasan, Fil, Malik, Kadir, Talib i Salim) želela isto.

- Hranim se dobrom odbranom. To je nešto odakle dobijam energiju. Moja snaga dolazi iz moje odbrane. Oduvek sam to imao u sebi. U (američkom) fudbalu sam uvek bio "opasan" momak i to sam preneo na košarku - rekao je svojevremeno Hasan Martin.

ODUVEK VOLEO TEREN Hasan je toliko brzo rastao, da se pitao da li ima mesta za njega u sportu (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

A, košarkom je počeo ozbiljno da se bavi tek kada je postao sofmor u svojoj školi. Za manje od godinu dana je porastao više od 10 centimetara i u odmah se pokazao kao neko ko bi mogao u budućnosti da postane profesionalac.

Od Hasanovih fizičkih karakteristika je posebno upadljiva dužina njegovih šaka. Naime, one su duže čak i od čuvenih šaka Kavaja Lenarda, po kojima je dobio i nadimak "kandža". 

Martinove su duge čak 10.5 inča naspram 9.75 NBA košarkaša! Pritom, novi igrač beogradskih crveno-belih jednom šakom može da obuhvati kuglu za kuglanje! Zato i nije čudno što se radi o blokerskoj "mašini" iako je visok "samo" 201 centimetar.

ODUVEK VOLEO TEREN Hasan je toliko brzo rastao, da se pitao da li ima mesta za njega u sportu (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Kasnije je upisao univerzitet Roud Ajlend, tamo je proveo sve četiri godine i za to vreme je uspeo da svoj tim odvede na prvi završni NCAA turnir još od 1999. godine. Uprkos tome, na NBA Draftu nije bio izabran. Okušao se u Letnjoj ligi kao član Orlanda, ali nije uspeo da se izbori za ugovor. 

Tako je profesionalnu karijeru započeo u dalekom Japanu, u klubu imena Rajukju Golden Kings. Potom je boravio u Bajrojtu, Budućnosti, Olimpijakosu i sada Crvenoj zvezdi. 

Ali, kakav je igrač postao u međuvremenu? Pa, na terenu je oduvek važio za tihog vođu. Nikada nije bio neko ko se preterano hvalio svojim učinkom, ne priča mnogo, dosta je stidljiv i skroman.

Na ovim ljudskim kvalitetima možemo zahvaliti njegovoj strogoj majci, koja ga je odgajila da bude upravo ovakav. Dakle, tim sa Malog Kalemegdana je dobio nekoga ko je oslobođen od nekontrolisanog ega, što je važna karakteristika, pogotovo za inostranog košarkaša.

Kao što smo ranije spomenuli, radi se o izrazito kvalitetnom defanzivcu, pogotovo na samom obruču, pa možemo očekivati da će navijači konstantno biti na nogama gledajući ga na terenu kako blokira protivnike. 

Takođe, Martinov odbrambeni kvalitet leži i u činjenici što može da ih preuzme i što je retko kad u mis-meču. Jedina slabost je njegova pikenrol odbrana, tačnije donošenje odluke da li da ostane u dropu ili da preuzme igrača sa loptom. Često izabere pravu opciju, ali se dešava da nekada ostane u "međuprostoru" i tako napravi grešku.

Napadački gledano, nikada nije važio za vrsnog košgetera. Sjajan je u pikenrolu, brzo se "odmotava" i zatrčava ka košu, pa je u stanju da priredi veliki broj atraktivnih zakucavanja iz ali-upa. Na niskom postu je korektan, ali uglavnom kada bez lopte sebi izgradi poziciju i bez driblanja je sprovede u koš. 

Naravno, gledajući Hasanov atleticizam, skakačka dominacija pod oba reketa je imanentna. Često će on imati dabl-dabl učinak sa velikim brojem "rampi" u svojoj statistici. 

Sve u svemu, Crvena zvezda je dobila idealnog timskog igrača, spremnog da obavlja bilo kakvu ulogu koju mu trener bude odredio na terenu, sve zarad konačne pobede.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading