SVETISLAV PEŠIĆ: Imamo razloga za zadovoljstvo
Alo!/Marko Metlaš

Sa dve pobede protiv Slovačke u februarskom kvalifikacionom prozoru, reprezentacija Srbije je obezbedila plasman u drugu rundu takmicenja za odlazak na Svetsko prvenstvo koje se igra 2023. godine.

U dvomecu protiv Slovačke, "Orlovi“ su izvojevali dve pobede u svega cetiri dana i sada ih u junu ocekuju veoma važne utakmice protiv Letonije i Belgije.

- Kada se osvrnemo na prozore koji su za nama, tu govorimo o novembru i feburaru, možemo reci da s obzirom na sve okolnosti imamo više razloga za zadovoljstvo. Prvi cilj, a to je plasman u narednu rundu je ostvaren. Ipak, taj plasman sam po sebi ne znači mnogo jer se pobede iz međusobnih duela prenose u narednu rundu, gde se ukrštamo sa ozbiljnim protivnicima poput Grčke, Turske i Velike Britanije koja ume da bude vrlo nezgodna", rekao je Pešić.

- Zbog toga je junski prozor veoma važan iako dolazi u dosta neugodnom momentu za igrace, neposredno po završetku klupske sezone kada će njihova potrošnja biti velika. Te utakmice protiv Letonije i Belgije ce odrediti našu poziciju u novoformiranoj grupi od šest timova iz koje će se samo tri kvalifikovati za Svetsko prvenstvo - kaže Pešić.

On ističe da je srpski nacionalni tim na početku olimpijskog ciklusa, ali i da vreme brzo prolazi i da ga nemamo za gubljenje jer osim takmičarskog cilja imamo još jedan.

- Osim takmičarskog cilja, naša obaveza je da proširimo bazu igrača na koje možemo racunati i da kroz utakmice proverimo ko su ti momci koji uslovno receno, dolaze. Mi smo u februaru imali specificnu situaciju kada nam je od 24 kandidata za nacionalni tim, dan pred prvu utakmicu na raspolaganju bilo svega 11 igraca. Povrede, bolesti i kalendari razlicitih takmicenja nas pozivaju na oprez i govore da reprezentaciju ne cini ni 12 ni 24 igrača, več praktično svi oni na koje možemo u bilo kom trenutku racunati - rekao je Pešić.

Osvrnuo se i na mlade igrače.


- Mi smo i tokom novembra i tokom februara u reprezentaciji imali nekoliko mladih igrača. Koprivicu, Jovića, Ðurišica i ostale koji su pokazali talenat i potencijal, i što je važnije, pokazali su potreban nivo želje i spremnosti da uce i stave se u službu nacionalnog tima. Veoma brzo će ponovo doći novembar i ponovo ce ti momci koji su sada izneli veliki teret biti oslonac naše igre u utakmicama koje ce donositi plasman na Svetsko prvenstvo. Kao što sam nekoliko puta do sada govorio, oni možda u ovom trenutku nisu najbolji igrači koje Srbija ima, ali im mi moramo pomoći da postanu najbolji. Kad kažem mi, mislim i na mene kao trenera i na starije saigrače i na publiku, medije i kompletnu javnost. U svakom trenutku, onih 12 igrača koji izađu na teren, to je najbolji tim koji mi u datom trenutku imamo. I tako se moramo prema našem timu odnositi - dodao je Pešić.

Selektor Pešić posebno istice važnost podrške publike koja je u velikom broju podržala naš podmladeni tim protiv Slovačke.

- Jako je važno nekoliko puta naglasiti, kako bi navijači razumeli zašto je to važno. Mladim igračima više nego ostalima treba podrška. Njema treba podrška da bude ono što se od reprezentativca Srbije ocekuje, da bude najbolji. Ako dođe i vidi da ga gleda 300 ljudi, on počne da sumnja u sebe i onu čuvenu priču da nije to to i da se čekaju neki drugi igrači. Ne, kada se igra utakmica, ti koji su u timu oni su tim i njima treba vetar u leda. Videli ste koliko taj vetar u leda znači kada se utakmica lomi. Mi ne možemo računati na faktor uigranosti i dobrog poznavanja medu igracima. Ali itekako možemo i moramo računati na entuzijazam, želju i borbenost. A to je mnogo lakše pokazati kada imate vetar u leđa - rekao je Pešić.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading