Fatalna Beograđanka HERCEGOVAČKIH korena: Andriću je bila INSPIRACIJA, a Keri Grant je zbog nje zavoleo JEDNO srpsko jelo

Vesti 19.01.2022 10:29 0

Ljubica Otašević bila je najlepša košarkašica Jugoslavije i jedna od najlepših žena zemlje koje više nema

Fatalna Beograđanka HERCEGOVAČKIH korena: Andriću je bila INSPIRACIJA, a Keri Grant je zbog nje zavoleo JEDNO srpsko jelo

vikipedija

 

Sa Zvezdom je osvajala titule i nadigravala sportske rivale od Triglava do Đevđelije, ali je istovremeno ostala priča da je zbog Ljubice košarku zavoleo i na kraju obožavao, jednako kao i nju, nobelovac Ivo Andrić, kome je, kažu, bila inspiracija za mnoge raskošne rečenice.

Zbog Ljubice  je i Ivo Andrić zavolio košarku, a na aukciji kuće „Sotberi” prodato je za podosta novca čak 30 pisama legendarnog Kerija Granta koja je pisao lepoj Srpkinji.

Mit o neprolaznoj lepoti Ljubice Otašević, njenoj neodoljivosti i nepredvidivosti, čudesnom šarmu i još koječemu i dalje ne bledi. Uskoro će, najavljuje ozbiljan producent, njen buran život biti povod za film.

Igrala je u mladosti, a odmah posle rata, košarku među zidinama Malog Kalemegdana. Sasvim dobro ili toliko dobro da je, osim dresa šampionske Crvene zvezde sa brojem 12, nosila i onaj sa grbom Jugoslavije.

Ona, kćerka oficira srpske kraljevske vojske kome se posle logorovanja u Osenbriku i završetka Drugog svetskog rata izgubio svaki trag. Bar se tako pričalo. Posle se, ipak, saznalo da je 1954. umro u emigraciji.

Fatalna Beograđanka HERCEGOVAČKIH korena: Andriću je bila INSPIRACIJA, a Keri Grant je zbog nje zavoleo JEDNO srpsko jelo

vikipedija

 

Mnogi beogradski mangupi tog vremena, nisu se libili da joj se udvaraju. 

Prva njena velika ljubav bio je Srda Kelembera, reprezentativac i košarkaš Zvezde. Velika ljubav o kojoj je brujala Srbija, ubrzo se ugasila, a Ljubica je novu sreću pronašla uz legendarnog fudbalera Miloša Milutinovića. 

 Bio je to par iz snova i bila je to, pričao je Beograd, ljubavna priča dvoje nestvarno zgodnih mladih ljudi, ali i slavnih likova koji su kao takvi bili uzor mnogima. Sve što se dogadalo, jer je zarad mnogo čega ličilo i na filmsku priču, diskretno je beležio kamerom Puriša Đorđević. Međutim, te slike s celuloidne trake, zbog Ljubičine rojalističke porodične priče, kao i stroge cenzure Titovog podanika i pesnika Rastka Zogovića, nikada nisu ugledale svetlost dana, čak ni u čuvenim „žurnalima” prikazivanim u bioskopima uoči filmske predstave. Ipak, da sve u ovoj vezi ne bude romantično do kraja, potrudio se legendarni golman Milutin Šoškic. U strahu da Miloš Milutinović, njegov najbolji drugar, zbog ljubavi i na Ljubičin nagovor ne pređe iz Partizana u Crvenu zvezdu, javno se suprotstavljao toj vezi, što se posebno isticalo u tadašnjim beogradskim trač krugovima.

Fatalna Beograđanka HERCEGOVAČKIH korena: Andriću je bila INSPIRACIJA, a Keri Grant je zbog nje zavoleo JEDNO srpsko jelo

vikipedija

 

 

Titov general Peko Dapčević bio je spreman da zbog Ljubice izgubi čin, beogradski švaler broj jedan i miljenik KPJ Ratko Dražević i više, ali je na kraju, priča Beograd, uprkos bahatosti, ipak ostao „mokrih cipela”. Partijskim drugovima Slobodanu Peneziću Krcunu i Rati Dugonjiću, Ljubica je zakazivala randevu u isto vreme i na istom mestu.

 

 

Sem što se bavila košarkom, Ljubica je bila i studentkinja Filozofkog fakulteta. 

Pod izgovorom da želi da usavršava jezik, seli se u Italiju, a neverovatna sličnost sa jednom od najvećih filmskih diva svih vremena, pomogla joj je da upozna jedan drugi, nov i zavodljiv svet. 

Na filmu se pojavljivala kao dublerka čuvene Sofije Loren, a ostala je zapažena i njena uloga u "Ključu" Kerola Rida. 

Jedini muškarac koji je uspeo da je odvede pred oltar bio je italijanski bogataš i baron Enriko de Portanova. Ali je uspeo i da je prevari. Posle sedam godina braka, uz brdno novca i velikih potresa, Ljubica dobija razvod i seli se u Holivud. 

Upamćeno je kako su Keri Grant, Robert Evans, Marlon Brando, Šon Koneri i mnogi drugi bili zadivljeni personalitijem i šarmom koje je uz naglašeni seksepil nosila Ljubica Otašević.

- Bila je široke ruke. Tako je iznenadila košarkašice Crvene zvezde u La Korunji, uplativši im hotel s pet zvezdica uoči finala Kupa šampiona 1979. godine - priča Aleksandar Miletić, autor “Džez basketa”.

Legendarni su bili i njeni dolasci u Beograd, a bilo ih je svega tri. Još se prepričava kako je na sahranu svoje bake stigla u ogromnom crnom “linkolnu” u društvu Kerija Granta. Za njega je kasnije pričala da je oduševljen srpskim pasuljem sa kobasicom.

I dalje se prepričava kako je iz Amerike, svaki put kad malo više popije, zvala prijatelje u Beogradu kako bi slatko isprozivala i napsovala tadašnji komunistički režim. Ali bilo je i dana kada je, ophrvana nostalgijom, zvala porodicu da joj u telefonsku slušalicu pušta starogradske pesme.

 

 

U Beograd je posle odlaska iz Jugoslavije došla samo tri puta. Prvi put kad je snimala kultni film „Ljubav i moda”, u kojem je imala ulogu zanosne stjuardese. Zatim kad je u društvu Kerija Granta doputovala na sahranu svoje bake Zorke, uz koju je odrasla jer je majku Olgu s prezirom napustila za sva vremena ne oprostivši joj što se preudala ne sačekavši muža iz zarobljeništva. Poslednji, treći put u Beograd je stigla posle razlaza s Bobom Evansom, koji ju je napustio jer nisu mogli da imaju decu. Ljubica Otaševic je živela život koji su mnogi sanjali i koji sigurno zaslužuje bar jedan film.

Komentari (0)
Loading