STVARI SU SAD MNOGO JASNIJE Željko Obradović najotvorenije pričao o kvalitetu ekipe koja mu je na raspolaganju
KK Partizan

Predavanje Željka Obradovića na seminaru u Opatiji je tek sad ugledalo svetslost dana, i odmah je podiglo mnogo prašine. Napad iz uručenja. Tu „temu“ je izabrao Željko Obradović za predavanje na trenerskom seminaru, nedavno, tokom turnira u Opatiji.

Svima u dvorani to predavanje je bilo beskrajno korisno. Svaka reč izgovorena na njemu. I trenerima, ali i dečacima koji su pažljivo sprovodili Obradovićeve instrukcije u delo. Često za njih dobijali i pohvale.

- Velika je razlika između pametnog igrača i igrača koji ne shvata mnogo. I moje iskustvo govori, kad dođem na trening nekome je potrebno da se objasni jednom, a nekome možeš da ponoviš sto puta i nema šanse da te razume. I to je tako ceo život. I po tome se razlikuju igrači. Pravi i veliki igrači te brzo shvataju i imaju koncentraciju. A nekome možeš da pričaš ne znam koliko puta i da ponavljaš... I stalno misliš sad će, sad će da shvati. Ali teško.

Kaže - kad je tako, nema problem da bude otvoren prema igračima. Posebno mladima.

- Kažem im da ima i drugih stvari u životu. Ima knjiga, ima škola. Idi na fakultet, bavi se nečim drugim. Nije baš ovo za tebe.

I sve to bez ikakvog „uvijanja u oblande“.

- Ja sam tu veoma direktan, zato što mislim da je mladom čoveku bolje reći i pomoći mu. Ako kroz neki period, recimo par meseci, ne može da shvati neke stvari, a ti stalno ponavljaš isto, ja mislim da to nije za njega. Ja sam to radio. Neki su se ljutili, neki nisu, neki su se zahvaljivali što sam i to rekao. Ali, jednostavno, to je tako.

Objasnio je i na čemu insistira. I zašto.

- Kada pričamo o svim segmentima, bilo da je igra u napadu ili odbrani, insistiram na koncentraciji. Sa brojem utakmica koje imamo u toku godine, teško je, ustvari skoro pa je nemoguće, raditi na način kako smo radili godinama ranije. Da, recimo, pripremaš odbranu u odnosu na sve akcije koje protivnik ima.

Otkrio je...

- Daću vam podatak da sam, recimo, poslednje godine u Fenerbhačeu imao 120 različitih napada. A mojim igračima pokušavam da objasnim da smo mi sada na recimo nekih petnaestak. Naravno, kada postavljaš utakmicu, koristiš desetak osnovnih poziva i dodaš za tu specijalnu utakmicu dva-tri nova napada, ili novi auti ispod koša ili sa strane.

Dalje...

- Da bismo dobili dobar napad, vi morate na treningu da insistirate da vam bude dobra odbrana. Ako na treningu dajete lagane poene, to ne znači da vam je napad dobar. U velikoj većini slučajeva to znači da je vaša odbrana katastrofa.

Dodao je i da zbog toga na treningu ima trenera koji se bavi odbranom. I od koga insistira da mu ne govori šta će da igra, već da ga "iznenadi".

- Odbrana ti uvek nešto daje. Jeste, košarka je igra u kojoj napadač ima prednost, to je logično. Svi znamo da igrači čim uđu u salu, uzmu da šutiraju. Za sve ove godine koliko radim, nikoga nisam video da se prvo spustio u stav. Ali, igrače učim da uzmu to što im odbrana daje. Nema veze koji je napad i šta smo mi postavili. Pročitaj odbranu, napadni, budi agresivan. I to je cela suština. Ono što igrači treba da rade.

Za kraj, jedan savet mlađim kolegama...

- Morate da insistirate na detaljima. Detalji prave razliku. Po tome se i razlikuju ekipe. Imam običaj da kažem, kada mi ekipa igra slabo, neko ko to gleda pomisliće kako ja nemam pojima. Pogledaj mu ekipu šta radi. Ali, to su navike. A navike je teško promeniti, to je proces koji traži vreme i stalno ponavljanje. Možda to ponekad izazove i ljutnju kod igrača, ali vremenom oni shvate o čemu pričam. Suština ovog posla je da pomognemo igračima. Mi smo njihov servis – zaključio je Obradović. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading