NOVA PRAVILA STUPAJU NA SNAGU Važne promene u Evroligi i Evrokupu
KK Crvena zvezda

Kompanija EKA je uz konsultaciju sa lekarskim timom i medicinskim stručnjacima širom Evrope, donela detaljan zdravstveni protokol za narednu sezonu Evrolige i Evrokupa, koji uključuje i određene izmene i detaljnije analize prošlogodišnjeg protokola.

Virus korona doneo je nove okolnosti igranja, ali i nove obaveze za organizatore, pa je zdravstveni protokol nešto što je postalo deo svakodnevnih obaveza tokom priprema za novu sezonu. Na tome rade igrači, treneri, klubovi, ali i liga.

„Protokol je napravljen u koordinacija sa lekarima lige i klubova, a konsultovano je 38 doktora iz svih učesnika takmičenja. Konstruisan je tako da odražava iskustvo i drugih velikih međunarodnih takmičenja“, navodi se u saopštenju Evrolige.

Protokol koji ima 34 stranice, između ostalog, uključuje:

- Osnovna higijenska pravila ponašanja: pranje ruku, distanciranje, upotreba maski za lice i stalna ventilacija prostorija
- Putokaz u areni i salu u kojoj je konkretno utvrđen maksimalan broj pojedinaca

- Imenovanje menadžera za covid-19 u svakom klubu, organizovanje edukativnih sesija, preporučeno dnevno praćenje zdravstvenog stanja igrača, popunjavanje obrazaca za medicinsku procenu
- Igrači, stručno osoblje i sudije će obavljati PCR testrianje tri dana pre svake utakmice (dva dana pred utakmice na domaćem terenu) i test posle utakmice, sa izuzetkom pojedinaca koji su vakcinisani ili su prethodno bili pozitivni na covid-19 i naknadno su dobili lekarsko odorenje
- Putokaz u hotelima, prevoz za sve učesnike, sudije, TV produkciju, medije, gledaoce

Zdravstveni protokol je sklon izmenama. Redovno će se pregledati i prilagođavati svakoj mogućoj situaciji koja se dogodi, a utiče na odigravanje takmičenja.

Posebni propisi tiču se održanja regularnosti takmičenja, što je više moguće, kako bi se ispunile sve obaveze prema navijačima i komercijalnim partnerima lige i klubova i kako bi se zaštitili svi klubovi uspostavljanjem jasnog i jednakog okvira za sve.

Njihov sadržaj je rezultat kontinuirane komunikacije sa svim klubovima, kao i usklađivanja standarda sa drugim velikim evropskim sportskim organizacijama i takmičenjima.

Posebni propisi su sledeći:

- Nijedna utakmica neće biti zakazana nakon sledećih datuma:

Evrokup, regularni deo sezone – 12. april 2022.

Evroliga, regularni deo sezone – 14. april 2022.
Plej-of Evrolige – 6. maj 2022.

- Utakmice koje neće moći dase odigraju zbog novih ili postojećih ograničenja koje propisuje vlada zemlje kluba domaćina, biće suspendovane i zakazane za novi termin. U takvim slučajevima, utakmica se može premestiti i na drugo mestu, ako je to potrebno.

- Utakmica će biti suspendovana i tražiće se novi termin za njeno odigravanje ukoliko jedan tim ima manje od osam igrača na raspolaganju zbog pozitivnih slučaja na virus korona.

- Bilo koja utakmica regularnog dela sezone može biti suspendovana najviše tri puta.

- U slučaju da nema dostupnih termina za zakazivanje utakmice ili je potrošen maksimalni broj odlaganja, tim koji je tražio odlaganje izgubiće utakmicu službenim rezultatom (0-20).

- Evroliga će sarađivati sa svim klubovima domaćinima u vezi sa premeštanjem utakmice u bilo koju drugu arenu koju je prethodno Evroliga odobrila za igranje. Isto važi i za Evrokup.

- Svaki klub koji odbije da igra utakmice bez ikakvih zvaničnih nacionalnih ograničenja, bez ikakvog opravdanog razloga odmah će biti registrovan kao poraženi u tom meču, službenim rezultatom, a ukoliko to uradi i drugi put, biće direktno diskvalifikovan iz takmičenja.

- U slučaju suspenzije sezone, trenutni plasman na tabeli može se smatrati konačnim bilo za nastavak takmičenja, bilo za plasman u narednu fazu. Ako je potrebno, timovi će igrati sve preostale/odložene utakmice kako bi se osigurao jednak broj odigranih utakmica svim timovima

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari (0)

Loading