TRI POENA! PARTIZAN JE ŠAMPION EVROPE! Na današnji dan rođen je čovek koji je Partizan uveo u istoriju, a Srbiji doneo mnoštvo medalja! (VIDEO)
Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

"Dva poena prednosti za Špance, Đorđević... Tri poena! Tri poena! Vreme je isteklo, vreme je isteklo!".

Ovo je rečenica koju će svaki navijač Partizana pamtiti dok je živ. Tog 16. aprila 1992. godine Srbija je dobila šampiona Evrope u košarci, a "grobari" čoveka kome će se zauvek diviti.

Aleksandar Saša Đorđević pogotkom u poslednjem sekundu meča protiv Huventuda doneo je trofej crno-belima, a ovaj 26. avgust je poseban dan za njega. "Sale nacionale" danas slavi 54. rođendan.

Bogatu košarkašku karijeru kao igrač započeo je u crno-belima, a gde ćete bolji početak od evropske titule. Nakon istorijskog uspeha prešao je u Olimpiju iz Milana, a put ga je dalje vodio preko Bolonje, do Portlanda, Barselone i Reala, pa do Skavolinija, da bi karijeru završio u Milanu.

Sa reprezentacijom Srbije je kao igrač osvojio čak sedam odličja. Ima tri zlata sa Evropskog prvenstva, jedno sa Svetskog, kao i srebro sa Olimpijskih igara, odnosno bronzu sa EP. U selekciji "orlova" do 19 godina stigao je do svetskog zlata 1987. godine.

Trenersku karijeru je počeo na Apeninima , 2007. na kormilu Olimpije iz Milana, a vodio je još i Beneton, Panatinaikos i Bajern, kao i reprezentaciju Srbije koja je pod njegovom komandnom palicom igrala od 2013. do 2019. godine i učestvovala u finalima Olimpijskih igara, Svetskog prvenstva i Evrobasketa.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading