NIJE OVO NAJGORE ŠTO NAM SE DESILO Ovo su pet najvećih katastrofa srpske košarke u 21. veku (VIDEO)
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Neodlazak na Olimpijske igre u Tokio je izuzetno težak udarac za srpsku košarku, ali nije ni prvi, a plašimo se ni poslednji u ovom veku. Uostalom, reprezentacija nije igrala ni na Olimpijskim igrama 2008. i 2012. godine, pa će ovo biti već treća Olimpijada koju preskačemo u 21. veku. Srećom, sledeća je već za tri godine u Parizu, pa se nadamo da "post" neće trajati dugo. 

Da je bilo sreće i da su naši momci pre dve godine igrali polufinale Svetskog prvenstva, ne bi ni igrai ove nesrećne kvalifikacije, ali sad je tako kako je i nema nazad.

Nije ovo prvi, a ni poslednji put da naša košarka doživljava izuzetno bolan udarac. Bilo ih je dosta u 21. veku, a strmoglava "nizbrdica" je krenula posle dva vezana zlata, 2001. i 2002. u Istanbulu i Indijanapolisu. 

Švedska - nagoveštaj velikog pada

Već 2003. godine je krenulo naopako. Tad novi selektor Duško Vujošević se odmah suočio sa otkazima, više od polovine zlatnog tima iz Indijanapolisa nije želelo da igra na EP, pa je napravljena nagla i velika smena generacija, sa čak šest debitanata u timu, koja je skupo plaćena. Ekipa je uspela da se sa samo jednom pobedom domogne plasmana u kvalifikacije za nokaut fazu, a posle pobede nad Turskom delovalo je da možem makar do medalje, ali je usledio debakl i težak poraz u četvrtfinalu protiv kasnijeg šampiona Litvanije. Niko tad nije slutio da je to samo prva od mnogih katastrofa srpske košarke. 

Košmarne Olimpijske igre u Atini

Posle strmoglavog pada u Švedskoj 2003. godine, Olimpijske igre u Atini narednog leta došle su kao prilika da Srbija i Crna Gora isprave stvari i vrate se u pobednički kolosek. Kormilo reprezentacije je posle četvorogodišnje pauze iz ruku Duška Vujoševića preuzeo Željko Obradović, ali umesto povratka na vrh, stigao je novi košmar.

I pored brojnih kadrovskih problema Srbija i Crna Gora imala je tim koji je imao ambiciju da se u Atini bori za medalju. Dres reprezentacije poneli su Dejan Bodiroga, Petar Popović, Đuro Ostojić, Vlada Radmanović, Igor Rakočević, Vlado Šćepanović, Vule Avdalović, Predrag Drobnjak, Nenad Krstić, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Saša Pavlović.

Krenulo je porazom od Argentine košem Manua Đinobilija u poslednjoj sekundi, obrazi su brideli posle šamara od Novog Zelanda, ali onda je usledio najveći šok. U poslednjem kolu grupne faze trebalo je samo da pobedimo Kinu za četvrtfinale, a desilo se da je šut Dejana Tomaševića u poslednjoj sekundi ostao kratak, pa su se naši iz grada u kom su postali evropski i svetski prvaci 1995. i 1998. godini vratili kući "kao pokisli". 

Kad smo mislili da ne može gore...

Nije se tad sadašnji trener Partizana povukao sa klupe iako je atmosfera posle debakla na Olimpijskim igrama bila katastrofalna, a usledio je novi, možda i najteži udarac od svih u 21. veku. Pre svega jer smo bili organizatori Evropskog prvenstva i svi su nas videli ponovo na krovu Evrope. Ali... 

Reprezentacija je ispala već u osmini finala. Posle grupne faze smo bili iza Španije, a ispred Izreala i Letonije, posle čega je usledila eliminacija od Francuza u doigravanju za plasman u četvrfinale. Promašeni zicer Duška Savanovića protiv Francuza je uslovio da izađe na videlo sav "prljav veš" koji se vešto krio, ali nas je na kraju skupo koštao, jer je atmosfera u ekipi bila katastrofalna, Obradović je kasnije sve ispričao, otvoreno je govorio o nagomilanim problemima, ali je to bio samo uvod u nove debakle srpske košarke koji su se nastavili i sledećih godina. 

Japan kao zla sudbina

Neće ove godine reprezentacija igrati u Japanu na Olimpijskim igrama, a kako se provela na Svetskom prvenstvu 2006. godine, možda je i bolje da ne ide opet u "zemlju izlazećeg sunca". Željko Obradović je posle dva vezana debakla napustio reprezentaciju, a na klupu je seo Dragan Šakota. Novi selektor se odmah suočio sa brojnim otkazima, formirana je ekipa za koju se znalo da ne može da juriša na najviši plasman, ali niko nije mogao da nasluti da ćemo na jedvite jade proći grupu, sa samo dve pobede i čak tri poraza, od Argentine, Francuske i Nigerije! Usledio je novi šamar već na startu nokaut faze, od kasnijeg šampiona Španije. Bio je to nastavak katastrofalnog niza započetog 2003. godine. 

Debakl u Španiji i legendarne psovke Miličića

Ljubiteljima košarke u Srbiji Evropsko prvenstvo 2007. godine u Španiji nije ostalo u lepom sećanju, jer su "orlovi" sa novim selektorom Zoranom Mokom Slavnićem i potpuno renoviranim timom u odnosu na Japan doživeli novi debakl, izgubivši sva tri meča u grupi, od Rusije, Grčke i Izraela. Najbliži pobedi Srbi su bili u duelu sa tada aktuelnim šampionima Evrope Grcima, ali su posle produžetka poraženi.

Da se taj meč ne pamti ni po odličnoj košarci, ni po trojci Milana Gurovića za produžetak sa skoro pola terena, pobrinuo se posle susreta Darko Miličić, koji je žestoko izvređao sudije, a "njegov nastup" pred novinarima je vrlo brzo postao hit na internetu. Miličić je posle susreta na molbu novinara da prokomentariše utakmicu odgovorio nizom grubih psovki i uvreda na račun sudijske trojke, a posebno je bio kivan na italijanskog sudiju Fakinija. Miličić nije mogao ili nije hteo da se zaustavi, pa je koristeći najgore psovke i pominjući sve članove familija sudijske trojke, nastavio da govori samo o arbitrima.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading