ĐORĐEVIĆ, PRINTEZIS, VRANKOVIĆ Da li se sećate najluđih finala za titulu prvaka Evrope? (VIDEO)
AP/Alvaro Barrientos

Fajnal For Evrolige počinje večeras, u polufinalima će igrati Barselona - Armani i CSKA - Efes, a početak bitaka za pehar Evrolige je odlična prilika da se zajedno sa Vama prisetimo najluđih utakmica za trofej u istoriji evropske košarke, a bilo ih je mnogo "za infarkt". 

Svima u Srbiji prvo pada na pamet legendarna trojka Aleksandra Đorđevića, kojom je Partizan postao šampion Evrope 1992. godine na Fajnal foru u Istanbulu, pobedom 71:70 nad Huventudom. Legendarni "Sale nacionale" je trojkom poslao crno-bele u večnost, a gotovo da ne postoji niko u Srbiji ko nije video epski pogodak doskorašnjeg selektora "orlova". 

U poslednje vreme, najluđe finale Evrolige viđeno je 2016. godine u Berlinu, gde je u meču za trofej CSKA tek posle produžetaka pobedio Fenerbahče 101:96. CSKA je na poluvremenu vodio 20 razlike, a na kraju je u poslednjoj sekundi izborio produžetak košem Hrijape posle odbojke. Ipak, posle velike drame, "armija" je na kraju uspela da osvoji pehar.

Stariji ljubitelji košarke se sećaju i epskog finala između Panatinaikos i Barselone koje su "zeleni" rešili u svoju korist pobedom 67:66. Barselona je imala poslednji napad i otvoren put ka pobedi i titulu, ali je legendarni Hrvat Stojko Vranković fantastičnom blokadom sprečio koš Hozea Antonija Montera i doneo Panatinaikosu titulu. Vranković je tako izrastao u heroja te titule, iako je na terenu proveo 34 minuta i na kontu imao NULA poena. 

Finale fajnal fora 2012. godine je takođe jedno od nezaboravnih. CSKA je sredinom treće deonice vodio čak 19 razlike protiv Olimpijakosa, ali je na kraju izgubio na izuzetno bolan način. Deset sekundi pre kraja meča CSKA je imao poen prednosti, a na liniji slobodnih bacanja našao se Ramunas Šiškauskas. Litvanac je međutim bio neprecizan oba puta, a zatim je usledila epska akcija Spanulis - Printezis i pogodak za titulu Olimpijakosa.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading