Sportske nepravde na štetu Srbije
printscreen
Sportske nepravde na štetu Srbije

printscreen

Sportske nepravde na štetu Srbije, Foto: printscreen

Srbija je mala država u globalnom smislu, ali za svoju veličinu - prava sportska velesila. Naši sportisti imaju više uspeha od mnogo većih država, a mogli su da ih imaju i mnogo više da im nisu nanete brojne nepravde. Neke su urađene sa očiglednom namerom, a neke pogrešnim odlukama sudija, a mi smo za vas izdvojili pet najvećih otkad se Srbija osamostalila.

„Ne kažem da Felps živi u laži, ali...”: Milorad Čavić

Marko Metlaš

Milorad Čavić, Foto: Marko Metlaš

Milorad Čavić i oteto zlato

Čavić je doživeo još jednu ogromnu nepravdu pored ove. Na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu 2008. godine Čavić je bio suspendovan zbog natpisa na majici „Kosovo je Srbija“ što je bila preozbiljna i klasična politička kazna za najboljeg srpskog plivača. Organizatori takmičenja naveli su da je srpski plivač „na ceremoniji proglašenja pobednika u disciplini 50 metara leptir stilom, u kojoj je osvojio zlatnu medalju, napravio čist politički potez i prekršio kodeks o bezbednosti na događajima koje organizuje LEN. Pored Miloradove suspenzije, panel za disciplinska pitanja i sporove ujedno je kaznio Plivački savez Srbije sa 7.000 evra.

Australijska ruka

Retko koji ljubitelj fudbal, ili uopšte sporta, može da zaboravi tu utakmicu. Mesto dešavanja - Južna Afrika, godina - 2010. Svetsko prvenstvo u fudbalu prvo za Srbiju pod tim imenom. Srbija predvođena selektorom Radomirom Antićem sa klupe kreće na treću utakmicu grupe D protiv već eliminisane Australije koja će odlučiti da li ćemo nastaviti takmičenje. Nekoliko dana ranije naša reprezentacija je ostvarila istorijsku pobedu nad Nemačkom reprezentacijom golom Milana Jovanovića.

Da zlo bude veće, za istu stvar su protiv Srbije na istom Mondijalu dosuđena dva penala, po jedan protiv Gane i Nemačke. Uzaludni su bili protesti naših fudbalera, iako je sve bilo kristalno jasno. Samo da je tad postojao VAR, Srbija bi igrala u osmini finala planetarnog šampionata.

Ivana Španović

EPA

Ivana Španović, Foto: EPA

Ivana Španović i zihernadla

Tursko "gostoprimstvo"

Afera VAR i Feliks Brih

Nemački sudija Feliks Brih je sigurno najomraženiji arbitar kod Srba u 21. veku, pošto je drastično oštetio Orlove u meču protiv Švajcarske. Nemac je odbio da pogleda snimak situacije kad je oboren srpski fudbaler Aleksandar Mitrović u kaznenom prostoru Švajcarske, iako su mu pomoćnici sugerisali da koristi VAR tehnologiju.

Mitrović je bio u duelu sa Stefanom Lihštajnerom i Fabijanom Šarom u 66. minutu, a Brih je odlučio da dosudi faul u napadu, iako su Švajcarci držali srpskog napadača i to kod rezultata 1:1, pre nego što je Džerdan Šaćiri dao pobedonosni gol u finišu. Srbija bi i remijem prošla dalje, a da je povela u tom 66. minutu, nema sumnje da bi igrala osminu finala Mondijala protiv Švedske.

Aleksandar Mitrović

EPA/Armando Babani

Aleksandar Mitrović, Foto: EPA/Armando Babani

Nisu ovo naravno sve nepravde načinjene srpskom sportu, bilo ih je mnogo i na klupskom nivou, često su košarkaški i fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan bili drastično oštećeni odlukama sudija u evropskim takmičenjima... Sećamo se svi i oduzimanja tri boda reprezentaciji Srbije zbog "slučaja dron" i očigledne albanske provokacije, sramne sudijske krađe na utakmici Partizan - Fenerbahče u kvalifikacijama za Ligu šampiona...