Tomane slavi gol protiv Spartaka u Subotici
FK Crvena zvezda
Tomane slavi gol protiv Spartaka u Subotici

FK Crvena zvezda

Tomane slavi gol protiv Spartaka u Subotici, Foto: FK Crvena zvezda

Povratak u budućnost, četvrti deo. Ne, Robert Zemekis nije snimio novi nastavak naučnofantastične trilogije. To je bio odlazak (pardon, povratak) Zvezde u vreme supersoničnog fudbala, tamo gde je igra suparnika neuhvatljiva čak i pogledom.

PLAĆENO ZA NJIH (u evrima)

Garsija (Las Palmas, ŠPA) 1.800.000

Degenek (Al Hilal) 1.500.000

Van la Para (Hadersfild, ENG) 1.200.000

Tomane (Tondela, POR) 750.000

Žander (Pafos, KIP) 200.000

Kanjas (PAOK, GR) bez obeštećenja

UKUPNO 5.450.000

Gledali smo taj film u Minhenu, pa u Londonu, onomad na „Marakani“ i evo preksinoć reprizu u domu prvaka Srbije. Bajern je bio čak i suroviji od Totenhema i u mreži nemoćnog Borjana, koja je obično prazna ili se tek jednom zatrese u superligaškoj stvarnosti, ostavio šest lopti. Samo šest.

VREDNOST IGRAČA (u evrima)

Degenek 4.000.000

Garsija 3.500.000

Van la Para 3.000.000

Tomane 2.000.000

Kanjas 1.500.000

Žander 600.000

UKUPNO 14.600.000

*Izvor: „Transfermarkt“

Pa otkud tih 0:6 iz četvrtog „povratka u budućnost“? Ili ukupnih 0:18 iz sva četiri? Je l' ovo ona Zvezda što lane oplavi Liverpul, koji potom dogura do finala? Nije, vidimo svi. I ne može da bude jer je pucala u prazno dovodeći pojačanja (uh, kako to jako zvuči) za Ligu šampiona. U vetar je samo na obeštećenja (a gde su plate, premije) bačeno 5,5 miliona evra iz kase napunjene posle prve, istorijske sezone u društvu velikih i bogatih, kojem klub iz Ljutice Bogdana tradicijom i slavom svakako pripada, a trenutnim kvalitetom baš i ne.

Tim pod vođstvom Vladana Milojevića je doduše letos osvežen i iz naše lige (Njegoš Petrović, Radovan Pankov, Nikola Vasiljević), ali smo se, eto, osvrnuli na ono što (ni)su uradili novajlije stranci. Među njih smo, neće nam zameriti, svrstali i povratnika Miloša Degeneka, rođenog Kninjanina u dresu reprezentacije Australije.
Njih šestorica, uz Degeneka i Matea Garsije (Argentina), Hoze Kanjas (Španija), Radživ van la Para (Holandija), Tomane (Portugal) i Žander (Brazil) u prvih pet kola grupe B skupili su zajedno 77 osvojenih lopti. I pritom dobili dva žuta kartona, zajedno. Toliko o borbenosti. Zajedno su upisali nula asistencija. Da, Degenek je štoper, a Žander levi bek, ali... Toliko o kreativnosti. Njih šestorica nisu Zvezdi doprineli ni golovima, a bez tog osnovnog (za svakog igrača) cilja u fudbalu nema ni bodova, ni novca koji UEFA spram njihovog broja obilato šalje. Toliko o produktivnosti.

MILOŠ DEGENEK (SRB/AUS)

Utakmice 5

Minuti 450

Golovi -

Asistencije -

Žuti kartoni 1

MATEO GARSIJA (ARG)

Utakmice 5

Minuti 399

Golovi -

Asistencije -

Žuti kartoni -

HOZE KANJAS (ŠPA)

Utakmice 5

Minuti 314

Golovi -

Asistencije -

Žuti kartoni -

RADŽIV VAN LA PARA (HOL)

Utakmice 4

Minuti 323

Golovi -

Asistencije -

Žuti kartoni 1

TOMANE (POR)

Utakmice 2

Minuti 152

Golovi -

Asistencije -

Žuti kartoni -

ŽANDER (BRA)

Utakmice 2

Minuti 135

Golovi -

Asistencije -

Žuti kartoni -

Dakle, golova nula, a stranaca šest. Kao ovih preksinoćnih 0:6 na semaforu, na kojem je pre 385 dana pisalo 2:0 ispod grbova Crvene zvezde i Liverpula.

Ko je kriv za pucanje u vazduh u dovođenju skupocenih internacionalaca? Neko jeste, a Milan Borjan nije. Čovek pravo zbori: „Zašto je drugačije nego prošle sezone? Zato što je mnogo fudbalera igralo srcem, a ne za pare.“
Zašto? Mogao bi da stigne odgovor i od odgovornih za ćorak od prelaznog roka...