Zoran Đorđević, Sajam medija
Dejan Briza/Alo
Zoran Đorđević, Sajam medija

Dejan Briza/Alo

Zoran Đorđević, Foto: Dejan Briza/Alo

Mirko Poledica, predsednik Sindikata „Nezavisnost“, oštro je kritikovao najavu takvih poteza dva naša najveća kluba i potom ušao u rat sa čelnicima večitih rivala, koji su ga optužili da „svađa igrače sa klubovima i da ga zanimaju samo lični interesi“.

Za tumačenje zakona, redakcija „Alo!“ se obratila direktno Zoranu Đorđeviću, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. On nije želeo da direktno tumači postupke ili predloge sportskih klubova, a njegovo objašnjenje je sledeće:

162. večiti derbi! Crvena zvezda - Partizan

ALO!/Marko Metlaš

Crvena zvezda - Partizan, Foto: ALO!/Marko Metlaš

- Prema članu 116 stav 1 Zakona o radu, poslodavac može da zaposlene uputi na plaćeno odsustvo u slučaju prekida rada, odnosno smanjenja obima rada do kojeg je došlo bez krivice zaposlenog u trajanju od 45 radnih dana. Za vreme tog odsustva, zaposleni ima pravo na naknadu zarade najmanje u visini 60 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, koja ne može biti manja od minimalne zarade utvrđene u skladu sa ovim zakonom.

ALO! SAZNAJE: Zakon predviđa do 40 odsto umanjenja, ali Terzić može da reže i napola!

- Iako Zakon o radu kaže da za vreme odsustva zaposleni ima pravo na zaradu od najmanje 60 odsto (!) prosečne zarade (dakle, plate) u prethodnih 12 meseci, a ne 50 odsto, koliko najavljuje Zvezdan Terzić, igrači Zvezde mogu da budu rebnuti i celom polovinom. Naravno, u tom slučaju bi bila potrebna saglasnost fudbalera i potpisivanje aneksa postojećeg ugovora. Dakle, teoretski, ni tih 50 odsto umanjenja ne bi bilo sporno - sarekao je za "Alo!" izvor upoznat sa dešavanjima u klubu sa „Marakane“.

Šta to konkretno znači u slučaju Zvezde i Partizana:

- Imajući u vidu da je u članu 13 Zakona o sportu kao posebnom zakonu propisano da profesionalni sportisti radni odnos zasnivaju isključivo na određeno vreme najduže do pet godina i da takvi ugovori mogu ponovo da se zaključuju, kao i da profesionalni sportista ima sva prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad, ako ovim zakonom ili sportskim pravilima nadležnog međunarodnog sportskog saveza nije drukčije utvrđeno, mišljenja smo da na profesionalne sportiste koji su u radnom odnosu na određeno vreme, može da se primeni član 116 Zakona o radu ako iz Zakona o sportu kao posebnog zakona, kao i drugih akata koji se primenjuju na profesionalne sportiste, ne proizlazi drugačije - rekao je Đorđević.