Zvonimir Boban
Printskrin: Youtube/AmadeusLegen
Zvonimir Boban

youtube/TvKalendarHR

Zvonimir Boban, Foto: youtube/TvKalendarHR

Na današnji dan pre 29 godina, u Zagrebu su "igrali" Dinamo i Crvena zvezda, a mnogi su okarakterisali da je ova utakmica je najavila kraj bivše Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ:

"KRAJ IGRE-NOLE SLEM"! Đoković predstavljen kao negativac iz najpoznatije kuće stripova! (FOTO)

FOTO-FINIŠ SUPERMENA! Spektakularno prošao kroz cilj i prestigao protivnika, o ovom potezu bruji internet! (VIDEO)

PREUZEO ODGOVORNOST NA SEBE! Jokić: "Gledaju me kao lidera, osećam se odgovornim jer sam promašio mnogo šuteva!" (VIDEO)

Ovaj meč je obeležio i fudbaler Dinama, Zvonimir Boban koji je napao policajca Refik Ahmetovića, a ovaj je kasnije otkrio da je mogao da ubije tadašnjeg kapitena Zagrepčana.

Američka poznata televizija, Si-En-En, je neodigranu utakmicu Dinama i Crvene zvezde uvrstio među pet utakmica koje su obeležile svetsku istoriju!

Deset dana pre utakmice su u Hrvatskoj bili održani izbori, na kojima je pobedio Franjo Tuđman, a smatra se da je njegova stranka HDZ režirala ove scene.

Nekadašnji Zvezdin prvi čovek, Vladimir Cvetković, je otkrio da je jedan čovek spasao fudbalere Zvezde koji su bili prestrašeni! 

"Činjenica je da je tada Arkan Zvezdu spasao linča. Oni su incident pripremili unapred. Džaja i ja smo bili zarobljeni u loži. Kiselinom su isekli ogradu, nijedna vatrogasna kola na terenu nisu imala vodu. Rulja je krenula ka svlačionicama. Onda je Arkan izvadio pištolj, ispalio metak uvis, okrenuo se prema policiji, gde su većinom bili Srbi iz Like, i povikao: „Za mnom!“ On je uplašio Dinamove navijače. " - rekao je Cvetković.

Odigrala su ova dva tima još tri utakmice posle incidenata u Zagrebu. Ovi rivali sastali u 14. kolu prvenstva SFRJ za narednu, sezonu 1990/1991 u Beogradu, kada su pred 40.000 gledalaca golovima Stošića u 9, te Binića u 19. i 77. minutu, crveno-beli trijumfovali sa 3:1.

Drugi meč posle incidenata na Maksimiru su odigrali na tradicionalnom februarskom turniru u Mostaru, kada je 3. februara 1991. golom Jugovića, na asistenciju Prosinečkog s levog krila u desetom minutu, Zvezda dobila Dinamo sa 1:0.

A poslednji meč su odigrali u 33. kolu,klub sa Marakane je osvojio titulu, a drugoplasirani Dinamo je tog 18. maja 1991. trijumfovao sa 3:2.

Kako je Zvezda maltene prebrinula sve brige oko titule, a čekao ju je najvažniji meč u njenoj istoriji kroz samo devet dana (kada je, 29. maja, u Bariju i postala prvak Evrope pobedom nad marsejskim Olimpikom - 0:0, penalima 5:3), Dinamu je taj prvenstveni trijumf pripao i pored dva rana gola Darka Pančeva.