Marko Dmitrović
Profimedia
Marko Dmitrović

EFE/ Juan Herrero

Marko Dmitrović, Foto: EFE/ Juan Herrero

Ako je neko merodavan da skenira Norvežanina Erlinga Halanda, najveću opasnost po „orlove“ u baražu Lige nacija za odlazak na EP 2020, to je svakako čuvar mreže reprezentacije Srbije Marko Dmitrović!

Nema dileme da čuvar mreže Ejbara i naslednik Vladimira Stojkovića na golu Srbije ima dovoljno iskustva, a već godinama svakog vikenda suočava se s najboljim napadačima svetskog fudbala koji su igrali ili još tresu mreže u najjačoj fudbalskoj ligi. Za „Alo!“ se ljubazno odazvao da porazgovaramo o Halandu od koga već sada mnogi navijači Srbije imaju glavobolju.

- Haland je igrač o kome se s razlogom najviše priča, a nije lako izbiti u prvi plan sa samo 19 godina. Nema dileme, on je klasična gol-mašina! - odmah je pohvalio „vikinga“ stasiti (194 cm) golman Srbije.

Šta vas najviše impresionira?

- Lakoća s kojom postiže golove i raznovrsnost. Ne može se izdvojiti određeni kvalitet i odbrana bazirati na tome. Zbog toga Haland svima stvara velike probleme. Povrh svega, sjajno se kreće, poseduje zavidnu tehniku u odnosu na konstituciju, kompletan je i potpuno je atipičan napadač u savremenom fudbalu - iskren je Dmitrović.

Probleme stvara i Odegard

Dmitrović rado priča o Halandu, ali naglašava: - Jeste velika, ali ne i jedina pretnja. U Španiji sam i redovno analiziram igre Odegarda u dresu Sosijedada. Ima sjajnu sezonu pa je snaga Norveške udarni tandem, a ne samo opasni golgeter. Daleko od toga da sve mogu sami. Sjajan su tim i sledi velika borba.

Ne oseća se strah u vašem glasu?

- Bio sam oči u oči s Ronaldom, Mesijem, Suarezom, Benzemom... To mi je radna obaveza... Čast svakome, veresija nikome! U fudbalu ne smeju da postoje strah niti dilema. Ko se ne oseća spremnim da pruži maksimum i da se koncentriše, bolje da ne izlazi na teren!

Postoji li formula za čuvanje Halanda?

- Pre svega, puno toga zavisi od igre kompletne reprezentacije Norveške, odnosno koliko ćemo im dozvoliti da igraju. Najbitnije je kako ćemo se postaviti u Oslu, a prvi preduslov je da svi budemo zdravi i maksimalno spremni. Siguran sam da će stručni štab do detalja analizirati njihovu igru i da Haland neće imati upotrebljive lopte. Ukoliko ih dobije, biće načina da ga blokiramo bez obzira na ogromno samopouzdanje koje je stekao.

Postoji li nešto što vas raduje?

- Forma Mitrovića, Kostića, Tadića, Sergeja... Igraju sve bolje pa se postavlja pitanje kako će biti kolegi Jarštajnu na drugoj strani. Navijači ne treba da razmišljaju samo o odbrani našeg gola već i napadu u kojeme imamo šta da pokažemo.

Za Srbiju je dobra okolnost što Haland ima sjajan učinak isključivo u klubovima, dok je u dresu Norveške odigrao tek dve utakmice.

- Ogromna je razlika pošto na reprezentativnom nivou igraju isključivo najbolji fudbaleri, što nije slučaj s klubovima. I to može biti naš adut.

Ne možemo se pohvaliti defanzivom tokom poslednjeg ciklusa?

- Tačno, ali utakmica o kojoj pričamo je specifična. Zahteva maksimalnu koncentraciju i specifičnu pripremu pošto je nokaut sistem. I oni imaju slabe tačke, kao uostalom svaka ekipa, veći pritisak jer se igra u Oslu, a iskustvo je na našoj strani.