Darko Ramovš
M. Metlaš
Darko Ramovš

M. Metlaš

Darko Ramovš, Foto: M. Metlaš

U vreme SFRJ, popularna je bila maksima - spremajmo se kao da će sutra biti rat, a živimo kao da će 100 godina biti mir. Tako trenutno funkcioniše Zajednica Superlige i Prve lige Srbije.

U vreme pandemije koronavirusa i sve većeg broja zaraženih i preminulih postavlja se pitanje starta Superlige Srbije, koji je planiran za 1. avgust, kao i Prve lige Srbije, dve nedelje kasnije. Doktor Miljko Ristić, predsednik medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, jasno je signalizirao da se o gledaocima na tribinama ne razmišlja i da treba razmotriti mogućnost odlaganja početka sezone bar za dve nedelje.

- Zajednica funkcioniše kako mora u ograničenim uslovima. Obavili smo žreb putem video-linka, pratimo stanje u državi i ništa ne želimo da prejudiciramo dve nedelje unapred. Strogo se pridržavamo svih pravila - jasan je Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice.

Za odlaganje neophodno sedam zaraženih

U slučaju da se koronavirus pojavi u redovima nekog od klubova Superlige i Prve lige Srbije, to ne znači automatsko odlaganje utakmice. Za to je potrebno da najmanje sedam igrača određenog kluba, a da za to postoji validna medicinska dokumentacija, budu zaražena koronavirusom.

Uredba koja zabranjuje javne skupove ne znači da utakmice ne mogu da se igraju, ali je prisustvo publike definitivno nemoguća misija.

- Prazne tribine su realna opcija. Sve odluke donose se od danas do sutra, u zavisnosti od razvoja pandemije. Ima najave da će za dvadesetak dana splasnuti, ali za to nema nikakve garancije.

Šta je najveći problem ukoliko dođe do pomeranja starta sezone?

- U operativnom smislu došli bismo u baš težak položaj. Nismo zemlja koja sebi može da priušti utakmice tokom decembra i januara. Znači, nećemo imati dovoljno raspoloživih termina koje fudbalski razvijenije zemlje mogu da „izmisle“ u zimskom periodu. U najvećoj nevolji našli bi se klubovi koji igraju u evrokupovima, pa i naš nacionalni tim - zaključio je Ramovš priču za „Alo!“.

Jedan od većih problema je veći broj klubova (kola) u dva elitna ranga. Pojedini članovi Superlige trenutno su na pripremama, igraju se test-utakmice i na svu sreću nema informacija da se neko zarazio na Zlatiboru, Tari, Divčibarama, u Vrnjačkoj Banji...

PROČITAJTE JOŠ: