Valerij Božinov
Foto: Marko Metlaš
Valerij Božinov

Foto: Marko Metlaš

Valerij Božinov, Foto: Foto: Marko Metlaš

Danas je to retko, pa je čest slučaj da saznamoda su neki igrači tokom svoje sportske karijere promene veliki broj klubova, a i na taj način imaju priliku da upoznaju što više zemalja i obogate svoje životno iskustvo.

Kristijan Vijeri, Endi Kol, Nikolas Anjelka i Rivaldo su samo neki od poznatih fudbalera koji su tokom karijere promenili mnoge klubove i zemlje.

Rivaldo

youtube/printscreen/fifatv

Rivaldo, Foto: youtube/printscreen/fifatv

Brazilac Rivaldo okončao je prošle godine karijeru koju je započeo 1991. godine i u tom periodu nosio je dresove 15 klubova. Najslavnije fudbalske dane proživeo je tokom pet godina igranja u Barseloni.

Engleski napadač Endi Kol je svoju karijeru počeo u Arsenalovoj školi a vrhunac karijere doživeo je u Mančester junajtedu. On je pune dve decenije igrao profesionalni fudbal i nosio dresove 12 ekipa.

Kristijan Vijeri

shutterstock

Kristijan Vijeri, Foto: shutterstock

Francuz Nikolas Anjelka jeste svakako ime koje se ne može zaobići. On je na samom vrhu liste fudbalera koji su najviše profitirali od transfera. Nastupao je za ukupno 12 ekipa, a nosio je dresove PSŽ-a, Arsenala, Real Madrida, Liverpula, Mančester sitija i Čelzija.

Na našoj listi je i jedno iznenađenje, domaćoj javnosti poznat kao bivši igrač Partizana - Valerij Božinov. Simpatični Bugarin je promenio 17 klubova, od kojih su najzvučnija imena Leće, Mančester siti, Juventus, Parma, Fiorentina...a najveći procvat karijere doživeo je baš među crno-belima, gde je za dve godine igranja u 51 meču postigao 23 gola mi postao miljenik Grobara. Ipak, nakon toga mu je karijera krenula silaznom putanjom pa se u narednim klubovima nije dugo zadržao, a sada pokušava da oživi karijeru u Levskom iz Sofije. 

Valerij Božinov

Marko Metlaš

Valerij Božinov, Foto: Marko Metlaš
Andrija Kaluđerović

Alo!/M. Metlaš

Andrija Kaluđerović, Foto: Alo!/M. Metlaš

Kaluđerović ipak ne može da nadmaši rekordera u ovoj “disciplini” Miodraga Anđelkovića, nekadašnjeg igrača OFK Beograda a sadašnjeg pomoćnog trenera Romantičara, koji je u svojoj profesionalnoj karijeri dugoj 16 godina, igrao u 15 zemalja na četiri kontinenata.

Ratko Varda

Alo!/M. Metlaš

Ratko Varda, Foto: Alo!/M. Metlaš

Da li je sve ovo mana ili vrlina, zavisi ko kako gleda. Ipak, ne možemo osporiti činjenicu da su ovi momci uživali u svom radu i upoznavali drugačije kulture, narod, kontinente...i stekli fantastične uspomene. A to zaista nema cenu.  

PROČITAJTE JOŠ: