Vladimir Cvetković
Petar Marković
Vladimir Cvetković

Petar Marković

Vladimir Cvetković, Foto: Petar Marković

Neizvesnost oko odigravanja utakmice plej-ofa za grupnu fazu Lige Evrope između Ararata i Zvezde uzburkala je fudbalske strasti. I dok se traži rešenje, moramo se prisetiti da su upravo crveno-beli, zbog događaja iz prošlosti, evropski klub koji je najviše ispaštao i često domaćinske mečeve igrao van Beograda.

Da li će se odigrati utakmica Ararat - Zvezda?

 

Svedok tih događaja je tadašnji generalni sekretar Vladimir Cvetković, koji se rado odazvao da za „Alo!“ prokomentariše i aktuelnu situaciju.

Svi egzodusi s „Marakane“

Proterivanje Crvene zvezde u stranu zemlju da tamo dočekuje protivnike počelo je u sezoni posle njenog osvajanja Kupa šampiona u Bariju 1991, a UEFA je kao razlog navela rat na prostoru bivše Jugoslavije, iako u Beogradu rata nije bilo. Tako su Savićević, Pančev, Mihajlović i društvo morali da se seljakaju od Segedina, preko Budimpešte do Sofije, i zbog toga takoreći ostanu bez evropske titule. Crveno-beli su morali van svog grada i krajem devedesetih i u leto 2000, a sve zbog, kako je tada iz Niona procenjivano, zbog predratnog stanja, odnosno nestabilne političke situacije.

- Pratim sva zbivanja, a dobro je poznato da, kada se politika umeša, nastaju veliki problemi. Situacija je takva da odigravanje utakmice u Jerevanu nije moguće, a čujem da su Jermeni predložili Tbilisi, glavni grad Gruzije, za domaćinstvo. Nisam siguran ni da je to pravo rešenje. Ipak je to isti region, a situacija može da eskalira svakog trenutka - kaže Cvetković.

Šta je po vašem mišljenju najbolja opcija?

- Neutralni teren, recimo u Mađarskoj, ili Beograd. Najvažnija je bezbednost svih aktera, a to znači što dalje od ratnog područja. Beograd je dobro rešenje jer se igra bez publike tako da domaći teren, u situaciji kada koronavirus diktira uslove, nije posebna prednost.

To je najbolje i za Crvenu zvezdu?

- Zvezda je već gostovala u Tirani i na Kipru, pa ne treba zanemariti troškove koje je imala. To je sa finansijskog stanovišta. Sa sportskog je favorit gde god da se igra.

Nije joj prvi put da se nalazi u sličnoj situaciji?

- Da, samo što je svojevremeno morala sve da organizuje. Period koji nikada neću zaboraviti i probleme koje nikome ne bih poželeo!

Utakmicu nije lako organizovati?

- Nije ni teško. Nema publike, transfera navijača, prodaje karata... To se sada uradi za pet minuta.

Domaćini u gostima

SEZONA 1991/92.

Segedin: Zvezda-Portadaun 4:0

Segedin: Zvezda-Apolon 3:1

Budimpešta: Zvezda-Anderleht 3:2

Sofija: Zvezda-Panatinaikos 1:0

Sofija: Zvezda-Sampdorija 1:3

SEZONA 1998/99.

Bukurešt: Zvezda-Lion 1:2

SEZONA 1999/00.

Sofija: Zvezda-Monpelje 0:1

SEZONA 2000/01.

Beč: Zvezda-Lester 3:1

Koje utakmica želite da potisnete iz sećanja?

- Svaka je bila izazov. Najteže je bilo u Budimpešti. Ne što se organizacije tiče, već činjenice da UEFA nije imala sluha. Nisu želeli da nam daju nekoliko dana odmora, pa se protiv Anderlehta igralo odmah posle istorijske pobede nad Kolo-Kolom u Tokiju i osvajanja svetske titule. A u Segedinu smo bili prinuđeni da renoviramo stadion kako bi moglo da se igra protiv Apolona po UEFA standardima - priseća se Cvele.

PROČITAJTE JOŠ: